sâmbătă, 20 iulie 2024
Informația fără granițe


Poliția din Leipzig a cerut hotelurilor să anunțe când cazează români. Reacția ministrului Natalia Intotero

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - joi, 22 august 2019 Etichete: , , , , , , ,

Discuții diplomatice între România și Germania, după ce poliția din Leipzig le-a cerut hotelierilor din oraș să anunțe dacă au cazat cetățeni de naționalitate română. Forțele de ordine au precizat că în oraș urma să aibă loc un mare festival muzical, iar din experiența anilor trecuți, evenimentul atrăgea bande de hoți de buzunare din România. Informațiile primite de la hoteluri urmau să-i ajute pe polițiști să țină situația sub control și să prevină incidente nefericite.

Festivalul a avut loc săptămâna trecută, dar scrisoarea a fost făcută publică abia acum. Documentul a fost publicat pe site-ul unei asociații a romilor din Germania.

Reacția Ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero:

„Am aflat cu surprindere și îngrijorare că în Germania, la Leipzig, Poliția le cere hotelierilor să anunțe dacă au cazați cetățeni români.
Este inacceptabil ca românii din Germania sau cei care calătoresc în Germania să fie supuși unei asemenea forme de discriminare care ne pune pe toți, ca popor, într-o lumină nefavorabilă și nedreaptă.
În Germania trăiesc peste 850.000 de români și persoane de origine română, reprezentând a cincea minoritate din această țară. Românii sunt bine integrati și fac cinste României aducând, în același timp, plus valoare țării-gazdă.
Urmărim îndeaproape această situație îngrijorătoare, menținând legătura cu MAE și cu misiunea diplomatică a României la Berlin, unde domnul ambasador face deja demersuri pe lângă autoritățile din Leipzig.
Situația este cunoscută și de către doamna premier Viorica Dăncilă, care a cerut toate datele legate de acest caz, precum și informări legate de evoluțiile ulterioare.
Românii sunt cetățeni europeni și au drepturi egale cu cele ale cetățenilor din statele de reședință sau din statele unde călătoresc sau studiază. Orice formă de discriminare este contrară valorilor europene la care toate țările membre ale Uniunii Europene au aderat.”, a transmis printr-un comunicat ministrul Intotero.

La RFI un purtător de cuvânt al Poliției din Leipzig își cere scuze, dar insistă că legile, inclusiv cele referitoare la protecția datelor, nu au fost încălcate în vreun fel:

Din punctul de vedere al Poliției ne pare rău pentru impresia creată și pentru toate neplăcerile provocate, dar transmitem că nu am făcut vreo discriminare rasială, vreun profil infracțional bazat pe rasă sau naționalitate. În Leipzig, în Germania și chiar în întreaga Europă a operat o rețea de crimă organizată românească pe care o putem identifica cu precizie. Se ocupă cu furturi și am reușit să obținem date exacte despre ei în această anchetă. Admitem că imaginea lasă de dorit, dar nu asta a fost intenția noastră, să discriminăm sau să încălcăm drepturile cetățenilor români. Legea ne dă voie să facem astfel de demersuri.