joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Polițiștii români și spanioli au eliberat 17 tinere din România care urmau să fie exploatate în Spania pentru prostituție

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - miercuri, 7 iulie 2021 Etichete: , , , , , , ,

O operațiune comună organizată de Policía Nacional și Poliția Română a dus la eliberarea a 17 tinere din România care urmau să fie exploatate de o rețea de proxeneți în Spania, informează publicația spaniolă La Nueva España.

Operațiunea, realizată în două faze, a permis arestarea a 13 infractori, dintre care cinci sunt cetățeni spanioli și opt români, ca urmare a 16 percheziții efectuate în total, dintre care patru au avut loc la Oviedo, în Asturia.

Organizația recruta femei tinere, vulnerabile și neajutorate din Călărași prin metoda „Loverboy”, pentru a le duce ulterior în Spania.

Se estimează că rețeaua a avut un profit de circa 1,5 milioane de euro de pe urma exploatării acestor femei, banii fiind investiți în diferite bunuri în România.

Din fericire, 17 dintre aceste tinere au fost eliberate de polițiști înainte de a fi transportate în Spania pentru a fi obligate să se prostitueze.

Ancheta a început când un atașat de la Ambasada Spaniei în România a informat Policía Nacional despre existența unei organizații criminale care se ocupa cu traficul de persoane.

Din primele informații reiese că victimele erau exploatate în cluburile de noapte din localitățile spaniole Oviedo și Santander.

Un membru al grupării se deplasa periodic în Spania cu avionul, împreună cu câte o victimă, pentru a o duce la cluburile de noapte din localitățile menționate mai sus.

După circa 24-48 de ore se întorcea în România cu banii câștigați din exploatarea femeilor în acele cluburi, călătorind cu autocarul sau un autoturism privat pentru a evita controalele frontaliere.

În fiecare din aceste călătorii spre România transporta între 21 000 și 28 000 de euro, mai spun anchetatorii.

Alte sume de bani erau transferate, de asemenea, din Spania în țara noastră, și prin intermediul serviciilor de transfer de bani.

Polițiștii români au descoperit că banii au fost investiți în România în diferite bunuri și proprietăți, printre care  trei vile, șase terenuri, o fermă cu 700 de vite și trei vehicule agricole.

Membrii organizației de proxeneți dețineau totodată și diferite conturi bancare din care Poliția Română a blocat sume în valoare totală de 120.000 euro.

Șapte dintre membrii rețelei au fost arestați în Spania, fiind vorba de cinci spanioli și doi români, acuzați de trafic de persoane în scopul exploatării sexuale, încălcarea drepturilor lucrătorilor, falsificare de documente, infracțiuni financiare și apartenență la o organizație criminală.

Au fost efectuate percheziții în trei locuințe, deținute de persoanele arestate, precum și în clubul de noapte din Oviedo, fiind confiscate diferite documente contabile și contracte, telefoane, material informatic, precum și suma de 12 375 de euro.

Ceilalți șase membri ai rețelei de proxeneți au fost arestați în România, toți fiind de naționalitate română și acuzați de trafic de ființe umane în scopul exploatării sexuale și apartenență la o organizație criminală.

În total au fost efectuate 12 percheziții în Călărași, fiind confiscate opt autovehicule evaluate la 100 000 de euro fiecare, dar și mari sume de bani în diferite valute (28 375 euro, 22 900 lei, 1 490 lire sterline), 250 de grame de aur în bijuterii, 20 de telefoane mobile și diferite documente și echipamente informatice.

În cadrul acestor 12 percheziții au fost eliberate cele 17 tinere femei care urmau să fie trimise în Spania pentru a fi exploatate.