sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Portugalia dă acces la sistemul sanitar public imigranților care au depus cerere de rezidență și nu au primit răspuns

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - duminică, 29 martie 2020 Etichete: , , , ,

Toți cetățenii străini din Portugalia care au depus cerere pentru rezidență și nu au primit încă un răspuns vor fi tratați la fel ca rezidenții permanenți începând de luni, 30 martie, au declarat autoritățile sâmbătă, 28 martie. Măsura va fi aplicată minim până la data de 1 iulie 2020.

„Oamenii nu ar trebui să fie lipsiți de drepturile lor la sănătate și la serviciile publice doar pentru că cererea lor nu a fost încă procesată”, a declarat pentru agenția de presă Reuters Claudia Veloso, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, citată de New York Times. „În aceste timpuri excepționale, drepturile imigranților trebuie să fie garantate”.

Solicitanții trebuie să furnizeze doar o dovadă că au depus deja cererea pentru a deveni rezidenți și li se va acorda acces la serviciul național de sănătate, vor beneficia de asistență socială, vor putea deschide conturi bancare și vor putea încheia contracte de muncă și de închiriere. Această măsură urmărește de asemenea reducerea riscului de contagiune, reducând la minimum contactul dintre personalul serviciilor de control de frontieră și solicitanți, se mai arată în comunicat.

Portugalia a raportat până la această oră 5.962 de cazuri de infecție cu coronavirus și 119 decese, cu mult sub numerele cu care se confruntă țara vecină, Spania. Autoritățile medicale se așteaptă însă ca numărul cazurilor să crească spre sfârșitul lunii mai.