vineri, 29 martie 2024
Informația fără granițe


Povestea lui Ionuț, crescut în Anglia, dar îndrăgostit de România. S-a întors în țară și a deschis o firmă de foraje

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Evenimente În evidență Informații utile Prima pagină Știri - luni, 27 martie 2023 Etichete: , , , , , , , , ,

Revenirea definitivă în țară a românilor din străinătate nu mai reprezintă de mult timp doar o speranță, ci a început să fie certitudine. Se întorc nu numai cei plecați cu un obiectiv bine definit: pentru a-și construi o casă, a câștiga suficient pentru a plăti studiile universitare ale copiilor sau pur și simplu pentru a pune un ban deoparte, ci revin tineri dornici să-și deschidă în România afaceri și să-și construiască aici o viață personală și profesională.

Este și cazul tânărului Ionuț Butura, în vârstă de 20 de ani, domiciliat în comuna Fârțânești, județul Galați, care s-a întors acasă după 15 ani petrecuți în Anglia alături de părinții săi. În România, Ionuț a deschis firma „Butura Drillings”, care se ocupă cu foraje pentru puțuri, foraje pentru pompe de căldură și pentru piloni de susținere.

Ionuț Butura, administratorul firmei Butura Drillings

Avea doar 3 ani și jumătate în 2006 când a ajuns în Marea Britanie, la părinții săi care erau acolo din 2002. Și-a petrecut copilăria și adolescența pe pământ străin, până la data de 14 mai 2021, când s-a întors definitiv în România.

„Am locuit în vestul Londrei, până am decis să mă întorc în România. Viața în Anglia a fost ok, acolo am copilărit, încă sunt în contact cu prietenii de acolo cu care am fost la școală și încercăm să ne vedem măcar o dată pe an. Vara aceasta îmi aștept prietenii englezi în România, să le fac un tur, să vadă ce țară extraordinară avem! Din punctul de vedere al integrării nu am avut nicio problema, fiind în Anglia de la o vârstă fragedă, am învățat limba în mare parte odată cu ceilalți copii, ața am prins și accentul britanic. De nenumărate ori lumea nu își dădea seama că sunt străin până nu-mi afla numele”, ne-a destăinuit Ionuț Butura.

Decizia de a se întoarce acasă și deschiderea unei afaceri

Deși decizia de a renunța la o viață în Anglia nu a fost chiar una ușoară, Ionuț a simțit că era momentul potrivit să se întoarcă acasă, mai ales în contextul pandemiei. În ciuda faptului că avea o ofertă necondiționată la o facultate de top din Londra, el a decis să revină în România și să se concentreze pe altceva.

„M-am întors în România pe data de 14 mai 2021. Am făcut-o pentru că de fiecare dată când veneam în România, în vacanța de vară, nu mai voiam să plec înapoi la Londra. La începutul pandemiei am început să mă gândesc mult mai serios la o eventuală întoarcere definitivă. Fiind toată ziua în casă, lipsit de spațiu și ocupație, tot ce îmi trecea prin cap era gândul: ‘ce bine era dacă eram acum la țară’. Tot atunci și părinții începuseră să se gândească cum ar fi mai bine. Pentru mine a fost o decizie extrem de grea, chiar și o provocare.

Deoarece eram în ultimul an la liceu și aplicasem la câteva facultăți din Anglia, primisem o ofertă necondiționată la o facultate de top din Londra, pentru a studia Cyber Security. Într-un final, am decis să nu mă duc la facultate în Anglia, ci să încerc să fac ceva în România. Ce voiam să fac, încă nu știam! Dar voiam să ofer o șansă României. Între timp, părinții mei și-au vândut casa din Londra pentru a se întoarce la țară, în România”, ne-a povestit tânărul antreprenor român.

În 2022, la un an după revenirea pe pământ natal, Ionuț Butura a deschis „Butura Drillings” o afacere specializată în foraje puțuri, foraje pentru pompe de căldură și foraje pentru piloni de susținere

Decizia a venit în urma unei experiențe acumulate în acest domeniu. Totuși, începutul nu a fost ușor, iar tânărul nostru conațional a fost nevoit să învețe totul de la zero, inclusiv cum să gestioneze responsabilitățile de antreprenor și relațiile cu clienții. Una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat a fost să explice clienților importanța forajului la adâncimea adecvată. Cu toate acestea, datorită perseverenței sale și pasiunii pentru ceea ce face, afacerea sa a început să crească și să se dezvolte.

Ionuț Butura, administratorul firmei Butura Drillings

„Executăm doar foraje de adâncimi medii și mari, asta înseamnă oriunde de la 40 de metri până la 300 metri adâncime. Am ales acest tip de activitate după ce am muncit în acest domeniu pentru aproximativ un an și jumătate. Mi-a plăcut meseria și am văzut că este cerere pe piață în acest domeniu”, a specificat Ionuț.

El a mai adăugat: „A trebuit să comand materiale de calitate, toate dintr-un un colț diferit al țării, să organizez transportul lor, să găsesc șoferi cu mașini adecvate pentru a le transporta. Una dintre cele mai mari probleme cu care m-am confruntat la început, și încă mă confrunt, este când încerc să explic omului de rând de ce trebuie forat la o adâncime adecvată. Nu execut foraje sub 40 de metri pentru că nu pot oferi cei 10 ani de garanție la fiecare foraj, dacă luăm apa din stratul de suprafață. Diferența între forajele până în 40 de metri este că acestea captează apa de suprafață, care este dependentă de regimul ploilor și poate fi afectată și de activitatea umană.

Din păcate, în foarte multe zone ale țării fântânile vechi s-au transformat în haznale fără fund, infectând apa din acel strat de suprafață. Forajele executate la adâncimi medii și mari nu pot fi afectate de activitatea umană, nu sunt afectate nici de regimul ploilor, ele oferă debite constante ce pot fi exploatate 24h/24, 365 de zile pe an și debite chiar impresionante, oriunde de la doi până chiar și la 30 de metri cubi de apă pe oră, în funcție de stratul acvifer captat și diametrul forajului.

Fiecare client de al nostru beneficiază de un studiu geofizic, gratis, din partea noastră, pentru a ști cu exactitate unde este stratul acvifer și unde să punem filtrele pentru a putea oferi o apă cât mai bună, în termeni de calitate și cantitate.”

Deocamdată, „tata este singurul meu angajat”

„Munca mea nu se oprește niciodată, eu trebuie să răspund la telefon clienților, să țin evidența materialelor, să le comand, să fac vizite la potențiali clienți, să forez și să execut lucrarea. Acum am un singur angajat, pe tata, el mă ajută la muncă, dar eu sunt meseriașul și singurul care știe să lucreze și să repare utilajul în caz de nevoie. Dar cu toate acestea, iubesc mult ceea ce fac și nu aș renunța la nimic!”, ne-a spus încrezător Ionuț Butura.

„Sunt foarte mulțumit că m-am întors acasă, pot spune că în România chiar mi-am găsit scopul. Am ajutat nenumărate gospodării și firme să aibă o sursă sigură de apă și căldură.

Ionuț Butura, administratorul firmei Butura Drillings

Sfaturi pentru tinerii români de peste hotare care doresc să se întoarcă acasă

Ionuț încurajează tinerii români de peste hotare să vină acasă cu o gândire pozitivă și cu încredere în sine. El consideră că este important să se învețe în școli despre SRL-uri, PFA-uri, taxe, impozite și cum se poate deschide o firmă, astfel încât tinerii să înțeleagă că nu facultatea este singurul drum de urmat în viață. De asemenea, crede că ar trebui să se acorde tinerilor antreprenori scutiri de taxe și impozite până când aceștia își fac un capital și pot să le plătească.

În plus, antreprenorul român sugerează că ar trebui simplificată birocrația pentru a ajuta tinerii să își deschidă afaceri într-un mod ușor și rapid. El este de părere că, dacă aceste probleme ar fi rezolvate, mai mulți tineri români ar fi încurajați să se întoarcă acasă și să își deschidă propriile afaceri, ceea ce ar aduce beneficii atât pentru ei personal, cât și pentru economia țării.

În final, experiența lui Ionuț Butura demonstrează că viața în străinătate poate avea avantaje și dezavantaje, iar fiecare persoană trebuie să decidă pentru sine ce este mai important pentru ea. El încurajează tinerii să aibă încredere în propriile lor abilități și să încerce să își realizeze visurile, indiferent de locul în care se află.