sâmbătă, 5 octombrie 2024
Informația fără granițe


Povestea unui inginer român emigrat în Marea Britanie care luptă pentru o bucată de pământ

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate - vineri, 1 iulie 2022 Etichete: , , , , ,

După ce a trăit netulburat timp de 18 ani pe un teren minuscul, situat în cartierul londonez Kings Cross și deținut de Consiliul Camden London Borough, inginerul român Leo Fieran, în vârstă de 54 de ani, este amenințat cu evacuarea, deși are legea britanică de partea sa.

Cu mulți ani în urmă, conaționalul nostru a improvizat pe acest teren un mic adăpost, undeva la marginea unei căi ferate. Acum este pe punctul de a pierde totul, după ce a fost avertizat că se confruntă cu evacuarea de către Consiliul Camden London Borough, autoritatea locală pentru London Borough of Camden din Greater London, relatează The Sun.

- Continuarea după publicitate -

Însă de când a solicitat Cărții Funciare din Londra trecerea pe numele său a acelui mic teren din Kings Cross (cartier care se întinde pe ambele părți ale drumului Euston Road ce face parte din șoseaua de centură interioară a Londrei), Leo ar putea fi evacuat în orice clipă. Românul nu este de acord și a promis că este dispus chiar și să „meargă la închisoare”, dacă asta înseamnă că își poate proteja adăpostul.

Leo Fieran insistă că „acest pământ este al meu” în temeiul unei legi britanice specifice privind adăposturile. Sosit în Marea Britanie încă din anul 2004, românul mizează acum pe revendicarea terenului de lângă șinele de cale ferată. De atunci, el susține că a „transformat” terenul de pe Camley Road pentru a-l face al său și chiar are planuri să înființeze o grădină și să ridice o locuință.

Cu toate acestea, o instanță a decis pe data de 24 mai că Leo nu are dreptul de a locui pe terenul de 525 metri pătrați (35 m x 15 m) printr-un ordin de posesie care a fost acordat proprietarului de drept, Consiliul Camden London Borough. Însă Leo a promis că va face recurs.

Sursa foto: The Sun

Solicitarea românului la Cartea Funciară se întâmplă să fie chiar în momentul în care consiliul intenționează să reamenajeze mai multe parcele de teren din vecinătatea străzii pe care trăiește Leo, intenționând construcția unor case pe terenul unde locuiește românul, precum și în jurul acestuia.

Extrem de hotărât, Leo a declarat pentru cotidianul The Sun: „Acest pământ este al meu. Nu plec nicăieri! Ca să mă evacueze, vor trebui să mă scoată cu forța afară. Mă voi întoarce chiar dacă va trebui să merg la închisoare”.

- Continuarea după publicitate -

Conaționalul nostru a trăit continuu pe acel teren din anul 2006. El a locuit acolo temporar timp de doi ani, înainte de a se muta definitiv. Doarme învelit cu pături într-un sac de dormit care este parțial acoperit de o prelată, undeva sub o rampă.

Românul nu plătește impozit și nu beneficiază de curent sau apă curentă. În schimb, el face duș în centrele locale de agrement și primește mese din partea bisericilor locale. Leo a venit în Marea Britanie ca absolvent al facultății de inginerie mecanică și a remarcat terenul acela când își căuta un loc de adăpost.

I-a plăcut pentru că era liniște, atunci fiind doar un loc destinat „aruncării gunoiului”, a precizat Leo, așa că l-a considerat ca și al lui și de atunci nimeni nu l-a mai deranjat.

Anterior, bărbatul a fost angajat de o companie de construcții, dar acum are multiple activități în zonă, repară pereți, face afaceri cu fier vechi, precum și alte sarcini, pentru a câștiga banii traiului de zi cu zi.

Sursa foto: The Sun

- Continuarea după publicitate -

Necăsătorit și fără copii, românul care a întors spatele cărămizilor și mortarului în favoarea plăcerii de a simți „pământul sub picioarele mele”, susține că Legea Posesiunii Adverse îi dă dreptul la acel teren.

Principiul acestei legi stipulează că o persoană care nu deține dreptul de proprietate legală asupra unui teren, poate deveni proprietarul acestuia dacă locuiește acolo o perioadă suficient de lungă (de obicei 10-12 ani) pentru a-l deposeda pe adevăratul proprietar.

Leo s-a prezentat la Tribunalul Teritorial pentru o audiere, dar susține că „nu i-a fost permis să-și prezinte dovezile” în fața instanței și singura discuție de acolo a fost un „dialog” între judecător și un avocat.

Leo așteaptă acum hotărârea instanțelor de judecată cu privire la evacuarea sa care se pare că va dura aproximativ o lună și jumătate din cauza unor restanțe.

Românul recunoaște că „nu are nicio șansă”, dacă apare poliția să-l evacueze. Totuși, în ciuda amenințărilor, românul spune că are sprijinul locuitorilor din zonă și al bisericii locale, pentru a rămâne pe terenul său.

Leo a mărturisit: „Sunt doar un tip simplu. Nu vreau să locuiesc într-o casă, vreau să simt pământul sub picioare. Am fost afectat, deoarece consiliul nu se supune legii. Este vorba despre terenul pe care am tot dreptul să-l primesc”.

De asemenea, românul susține că a prestat o muncă în valoare de „60-70.000 lire sterline” în zona respectivă și în împrejurimi, timp de trei ani, efectuând „lucrări cu beton” și „o mulțime de alte munci”.

- Continuarea după publicitate -

Întrebat ce va face dacă va fi dat afară, el a spus: „Dacă vor chiar să mă evacueze, poate că voi merge în mediul rural din Hertfordshire (comitat în sud-estul Angliei) și voi locui în pădure”. „Locul acesta era o groapă de gunoi… care a fost transformată”, a conchis abătut Leo.

Sursa foto: The Sun

Un purtător de cuvânt al Consiliului Camden London Borough a declarat: „Locația în care doarme în prezent domnul Fieran nu este un mediu sigur și nu are facilități de bază pentru bunăstarea dumisale.

„A primit mai multe vizite din partea echipei ‘Routes off the Street’ a consiliului, dar până în prezent a refuzat sprijinul oferit. El face parte din comunitatea locală, iar de-a lungul mai multor luni consiliul a căutat să-l sprijine cu opțiunile de locuință.

„În Camden, sprijinirea oamenilor pentru a-și reconstrui viața departe de stradă este prioritatea noastră clară și vom continua să oferim căi, altele decât lipsa adăpostului și somnul sub cerul liber, tuturor celor din cartier care se confruntă cu asemenea probleme, inclusiv domnului Fieran”.