joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Marea Britanie, prima țară din lume care a aprobat un medicament antiviral oral pentru COVID

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Știri - joi, 4 noiembrie 2021 Etichete: , ,

Un medicament antiviral oral care reduce riscul de spitalizare și deces din cauza Covid-19 a fost aprobat în Marea Britanie. Este prima țară din lume care a dat undă verde medicamentului antiviral pentru tratarea Covid-19.

Odată administrat, Molnupiravir reduce capaciatatea virusului de a se replica. Administrarea medicamentului la câteva zile după un test pozitiv ar putea conduce la o reducere la jumătate a riscului spitalizării şi morţii, arată un studiu clinic.

„Astăzi este o zi istorică pentru țara noastră, deoarece Marea Britanie este acum prima țară din lume care a aprobat un antiviral pentru Covid-19 și care poate fi administrat acasă”, a declarat ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid.

Antiviralul Molnupiravir, fabricat de Merck & Co, s-a dovedit a fi sigur și eficient, după cum a anunțat, joi, 4 noiembrie, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA).

Molnupiravir este un medicament antiviral care, în analiza intermediară a studiului clinic de fază 3 MOVe-OUT, s-a dovedit că reduce cu 50% riscul de spitalizare și deces la pacienții adulți cu forme ușoare și moderate de Covid-19.

Pacienții înrolați în studiu erau nevaccinați împotriva SARS-CoV-2, au avut cel puțin un factor de risc asociat cu evoluția nefavorabilă a bolii și simptomele au debutat în intervalul de cinci zile înainte de randomizare.

Faza 3 a studiului clinic MOVe-OUT s-a desfășurat la nivel global, în peste 170 de centre de cercetare din țări precum Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Egipt, Franța, Germania, Guatemala, Israel, Italia, Japonia, Mexic, Filipine, Polonia, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii.

Cei mai frecvenți factori de risc asociați cu o evoluție nefavorabilă a bolii Covid-19 au inclus obezitatea, vârsta înaintată (peste 60 de ani), diabetul zaharat și bolile de inimă. Variantele Delta, Gamma și Mu au reprezentat aproape 80% din variantele virale de bază care au fost secvențiate la momentul analizei intermediare.

Molnupiravir se află în acest moment în procedură de autorizare de urgență la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).