joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Premierul Florin Cîțu a fost demis, România va avea un nou guvern

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - marți, 5 octombrie 2021 Etichete: , , ,

Guvernul condus de premierul Florin Cîțu a fost demis astăzi în Parlament, în urma moțiunii de cenzură inițiată de PSD și care a fost votată cu ajutorul parlamentarilor din partidele USR și AUR.

Moțiunea, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”, a fost dezbătută și votată în plenul Parlamentului începând cu ora 12.00.

Au fost înregistrate 281 de voturi „pentru” demiterea Guvernului Cîțu, zero abțineri și zero voturi „contra”. Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuia să întrunească 234 de voturi „pentru”. Este cel mai mare număr de voturi strâns vreodată în România la o moțiune de cenzură.

Ce urmează după ce guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură:

Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru (art. 93 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului).

Președintele desemnează un alt candidat pentru funcția de prim-ministru, în baza art. 85 din Constituție.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, un nou vot de încredere Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului (art. 103, alin. 2 din Constituţie). Dacă Guvernul nu este investit, președintele poate desemna un alt premier.