joi, 28 martie 2024
Informația fără granițe


Preot român din Germania: „Facem mult voluntariat, nu muncim aici pentru bani, ci pentru Dumnezeu”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 27 februarie 2022 Etichete: , , ,

Comunitatea ortodoxă română are din octombrie 2021 propria sa biserică în „Wellenhaus” (fostul centru comunitar al parohiei protestante), pe Wintersteinstrasse din orașul german Friedberg, aflat în districtul Wetteraukreis al landului Hessa.

„Vrem să umplem locul cu viaţă”, spune părintele Victoraş Pârloagă, conform Frankfurter Neue Presse. În toamna anului trecut, comunitatea ortodoxă română s-a mutat în încăperile „Wellenhaus“ din Friedberg. Ca și condiție a vânzării construcției, comunitatea protestantă a dorit ca încăperile bisericii să fie păstrate în același scop religios.

„A fost foarte bine pentru noi”, spune Pârloagă. „Am dorit să cumpărăm camerele comunității protestante și să stăm aici”. Mai ales că, acum, comunitatea noastră are un loc de contact permanent. Înainte de această tranzacție, părintele Pârloagă a ținut slujbele în diferite alte biserici – de exemplu în Rosbach sau în biserica orașului Friedberg.

Părintele Pârloagă spune că i s-a încredințat sarcina de a întemeia o congregație încă din anul 2019, de către Mitropolitul Serafim, arhiepiscopul Congregației Ortodoxe Române din Germania, deoarece numărul credincioșilor era în creștere.

Venit în Germania în martie 2019, părintele Pârloagă a fondat comunitatea ortodoxă română la Friedberg. În prezent, are aproximativ 200 de membri care trăiesc în locuri diferite din landul german Hessa.

„Ei vin din districtul Wetterau și din districtul Hochtaunus”, spune preotul. Dar, spre deosebire de alte comunități creștine, funcția lui este un post onorific, astfel încât își poate face meseria în timpul săptămânii. Pârloagă este preot din 1997.

În fiecare duminică, slujba principală are loc de la ora 9 a.m. „Liturghia divină urmează ritul ortodox răsăritean, conform îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române, prin care am fost recunoscuți ca instituție sacramentală de către Bisericile Catolice și Protestante”, spune părintele Pârloagă.

Această slujbă durează, de obicei, aproximativ o oră și jumătate. „Se țin și alte slujbe, cum ar fi liturghia de seară, sâmbăta la ora 18 sau înainte de sărbători. Acestea durează aproximativ o oră fiecare. În plus, sunt slujbele pentru sfintele taine – botez și căsătorie – care joacă un rol important în religia ortodoxă.

„Dar viața comunității nu constă doar în slujbe bisericești”, spune preotul. „De asemenea, noi facem multă muncă de voluntariat. Nu muncim aici pentru bani, ci pentru Dumnezeu”. În acest fel, enoriașii s-au susținut reciproc în integrare.

„Mulți au venit în Germania în anul 2017 și au vrut să rămână aici. Dar să înveți limba germană și să-ți găsești drumul în sistemul birocratic local nu este atât de ușor. Este mai ușor împreună”, continuă preotul Pârloagă.

Deoarece membrii individuali ai comunității ortodoxe locuiau în diferite părți ale districtelor Wetterau și Hochtaunus, au comunicat mult prin Facebook și Whatsapp. „Acolo întreb cine are probleme și ce dorințe există pentru slujbă”, explică preotul.

În plus, Pârloagă, care este sprijinit în organizarea slujbelor de cinci-șase membri, oferă și multe activități pentru copii. Așa că au cumpărat un pian pentru sălile din „Wellenhaus“ care, de altfel, au rămas neschimbate de la preluare, pentru a putea practica muzica împreună cu ei.

Majoritatea membrilor – spre deosebire de România, unde în medie sunt mult mai vârstnici – au vârste cuprinse între 35 și 45 de ani și majoritatea au și copii. Copiii se integrează deja foarte bine. Pentru ei, comunitatea este un loc bun pentru a nu uita limba română.

Preotul Pârloagă plănuiește și un eveniment pentru viitor: „Vrem să le arătăm concetățenilor noștri germani cum trăiesc românii. Vrem să aducem folclorul, limba și cultura noastră mai aproape de ei“.

Încă nu a fost stabilită o dată anume, fiind de luat în considerare și influența pandemiei. Scaunele din capelă sunt momentan mai distanțate și dezinfectantul este disponibil numai la intrare. În prezent, la slujbele de duminica pot participa între 25 și 30 de persoane.

„De la înființarea congregației noastre, am experimentat un entuziasm deosebit. Numărul credincioșilor care vin la biserică diferă și crește în același timp. Oamenii din Friedberg, Wetterau și din Taunus ar dori ca serviciile religioase să fie în apropiere, astfel încât să nu mai fie nevoiți să călătorească în alte locuri“, spune Pârloagă.

„Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române din România, cu aproximativ 17 milioane de membri, este a doua cea mai mare biserică autocefală ortodoxă din lume, din punct de vedere numeric”, spune părintele Pârloagă. Aproximativ 87% din populația României îi aparține.

În același timp, există mai multe eparhii în străinătate. „O mitropolie pentru Franța și zona mediteraneană și, din 1993, o mitropolie ortodoxă română pentru Germania, Europa Centrală și de Nord cu sediul la Nürnberg”, precizează preotul român.

Mitropolia pentru Germania, Europa Centrală și de Nord este o parte componentă a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române din România. Are sediul în Nürnberg din 2001 și este un organism de drept public. Aceasta include parohia Friedberg din 15 aprilie 2019.