marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Preotul Bogdan Chiorean, mesaj pentru cei care nu cred în coronavirus: „Nu fiți ca Bulă. Informați-vă din surse credibile!”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Informații utile Știri - luni, 20 iulie 2020 Etichete: , , , ,

„Informați-vă din surse credibile și din mai multe surse când e vorba de sănătate, nu dați crezare primei opinii apărute pe Google sau Facebook.”

Acesta este sfatul preotului Bogdan Chiorean, care conduce Centrul de Îngrijiri Paliative pentru bolnavi în fază terminală „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. Preotul, care a văzut cu ochii lui mai mulți oameni trăind ultimele clipe și care știe, ca medic, ce înseamnă o boală contagioasă virală, încearcă prin aceste cuvinte să tragă un semnal de alarmă cu privire la valul de știri false despre pandemia de coronavirus și efectele infectării cu acest virus.

„E un trend (o modă – n.r.) acum să nu mai crezi în nimic. Nici în Covid, nici în vaccinuri, în medici, în specialiști. Despre vaccin, păi măcar cele pentru bolile copilăriei să fie făcute, căci sunt cazuri care pot duce la complicații severe sau chiar la deces”, spune părintele Chiorean, citat de ziare.com.

În România există nenumărate site-uri ce profită de efectul viral pe care-l provoacă teoria conspirației, mai ales atunci când acestea fac referire la autorități și la întregul sistem. Scopul acestor platforme însă este doar acela de a face bani din asta, chiar și cu riscul de a pune sănătatea și viața oamenilor în joc. Mulți dintre cei care se informează de pe astfel de site-uri, nu numai că ignoră sfaturile sau avertizările medicilor, dar distribuie mai departe știrile false pe rețelele de socializare, manipulând astfel și opiniile altor persoane.

„Eu am o teorie: dacă mă duc la mecanic cu mașina, nu îi zic ce să-mi facă la ea, că nu mă pricep. Dacă eram atât de deștept, o reparam acasă. Sunt multe legături pe care le găsești, dacă ești setat pe asta. Poți găsi legături și conspirații la tot pasul. Este un banc. Bulă e întrebat la școală care este legătura dintre electricitate și apă și răspunde: păi de fiecare data când intru în baie, sună un telefon. Vedeți? Legături poți găsi oriunde, așa cum face și Bulă…”, a mai adăugat preotul clujean.

Preotul Chiorean explică mai bine teoria sa printr-o pildă publicată pe pagina Facebook:

„Un om avea o mașină căreia niciun mecanic nu i-a găsit baiul. La un moment dat, merge la un mecanic de renume, pune mașina pe rampă, mecanicul îi dă 2 ciocane și dintr-o dată mașina funcționează perfect. Toată lumea fericită. Nota de plată: 101 lei. Mirat, omul întreabă:

– De ce tocmai 101 lei?

– Păi – zice mecanicul – 1 leu manopera și 100 de lei c-am știut unde să dau.

Întâmplarea amintită m-a ajutat mereu să prețuiesc o muncă pe care eu nu o știu face. Unul știe să zidească, altul să facă o curățenie impecabilă, unul poate să-ți instaleze un boiler, altul știe să pună prize, unul e capabil să învețe pe alții, altul poate să vindece. A-ți băga nasul în profesia altuia fără să ai măcar calificarea lui denotă superficialitate și aroganță. Comportamente incriminate de oameni și urâte de Dumnezeu.

Vorba lu′ Creangă, dacă-i copil să se joace, dacă-i popă, să cânte…”

DISTRIBUIE