miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Președintele României: Trebuie să le spunem cu tristețe și sinceritate românilor din diaspora să nu vină acasă de sărbători

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Prima pagină Știri - joi, 19 martie 2020 Etichete: , , , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a prezidat joi, 19 martie 2020, o videoconferință la care au participat totodată și premierul României, ministrul Afacerilor Interne, prefecții și șefii instituțiilor publice deconcentrate, pe tema gestionării epidemiei cu COVID-19. În cadrul intervenției sale, susținută la începutul videoconferinței, Președintele a ținut să transmită un mesaj și cetățenilor români din diaspora, în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

„Un cuvânt doresc să spun și despre românii din afara granițelor, despre românii din diaspora. Se apropie sărbătorile pascale. Trebuie să le spunem cu tristețe, dar și cu sinceritate, să nu vină în acest an acasă de sărbători. În Europa practic nu se mai poate circula. Este foarte, foarte complicat. Iar atunci când totuși vin în țară, conform normelor în vigoare stabilite de experți, ei trebuie să intre direct în izolare sau în carantină, de la caz la caz. Și atunci ce rost ar avea să vină, ca să ajungă în carantină sau în izolare pentru cel puțin două săptămâni?”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele țării îi invită așadar pe românii din diaspora să nu se întoarcă în România cu ocazia sărbătorilor de Paște din acest an, având în vedere situația de criză în care se află toată Europa, nu doar țara noastră.

„Așadar, transmiteți pe toate canalele: românii din afara granițelor ne sunt dragi. Ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri pentru a nu crea așteptări care pe urmă nu se împlinesc”, a mai adăugat Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut câteva precizări și despre măsurile luate de Guvern în cursul zilei de ieri pentru a combate epidemia și a împiedica în același timp o agravare a situației la nivel economic, menționând de asemenea și rolul important pe care îl au prefecții și conducătorii de direcții județene în gestionarea acestei crize.

„Ieri Guvernul a luat măsuri foarte importante, și economice, și de protecție socială, pentru a veni în sprijinul în primul rând al românilor, dar și în sprijinul firmelor din România. Iar astăzi, iată, v-am convocat la această întrevedere, fiindcă dumneavoastră, prefecții, conducătorii de direcții județene, sunteți, dacă pot să mă exprim așa, armata noastră din teritoriu, care trebuie să funcționeze perfect, pentru a face ca această stare de urgență să funcționeze foarte bine.

Starea de urgență a fost decretată pentru a proteja românii de răspândirea acestei boli, de răspândirea infecțiilor cu coronavirus, dar, în același timp, starea de urgență a fost decretată pentru a permite măsuri administrative, măsuri guvernamentale, măsuri chiar legislative care fac posibilă îngrădirea, încetinirea răspândirii acestei boli și, în același timp, permit prezervarea vieții economice în România.

Vă rog, așadar, doamnelor și domnilor, să fiți foarte activi! Să faceți tot ce se impune și ce vi se transmite din partea autorităților centrale. Să înțelegeți că situația este nu doar complicată, situația este gravă.”

Nici șefii și angajații din  sistemul sanitar nu au fost uitați de Președintele Iohannis, care a făcut un apel la aceștia pentru a lucra cât mai eficient.

„Dar dați-mi voie să spun ceva despre experți, despre medicii noștri, despre personalul sanitar, care s-a pregătit bine, care este pregătit să facă față acestei epidemii. Și aici un cuvânt special pentru cei din direcțiile de sănătate publică. Vă rog să vă faceți treaba cu maximă seriozitate, cu maximă celeritate! Iar celor din spitale le spun: pregătiți-vă cu toții! Este foarte important ca toate spitalele să fie pregătite pentru pacienți, chiar dacă, din fericire, astăzi, când vorbim, încă nu avem foarte mulți pacienți”, a mai spus Președintele țării.

Nu în ultimul rând, Iohannis a făcut un apel și la cetățenii români din țară pentru a evita pe cât posibil deplasările, contactul și, prin urmare, răspândirea acestui virus în România.

„Stimate colege, stimați colegi din administrație, trebuie cu toții să transmitem românilor lucruri importante, nu doar despre ce fac autoritățile, ci și ce așteptăm de la ei să facă, respectiv în această situație de epidemie, ce să nu facă. Trebuie să explicăm oamenilor de ce nu trebuie să facă deplasări inutile, nu trebuie sau chiar trebuie să evite, aproape cu orice preț, contactul direct, contactul fizic cu alte persoane.

Spuneți oamenilor, când se întâlnesc, să nu mai dea mâna, să nu se îmbrățișeze. Cel mai bine, să nu se întâlnească decât acolo unde este absolut necesar. Știu că este greu. Suntem un popor cu oameni calzi, oameni apropiați. Dorim să fim împreună. Dar această situație specială cere, și ne-o spun toți experții, și cei din țară, și cei din străinătate, că dacă vrem să încetinim răspândirea bolii, trebuie să evităm contactul direct. Este, pe de altă parte, important să mergem la serviciu, acolo unde munca nu se poate face de la domiciliu, și acolo unde este obligatoriu să mergem trebuie să avem grijă, nu dăm mâna, nu ne îmbrățișăm, stăm la o distanță rezonabilă, un metru, doi metri unii de alții, atunci când vorbim sau când muncim împreună.

Aceste lucruri trebuie mereu și mereu repetate. Trebuie evitate deplasările care pot fi amânate. Sigur, trebuie să mergem la serviciu, trebuie să mergem să cumpăram bunuri de strictă necesitate, trebuie să cumpăram alimente, dar nu trebuie să facem întâlniri care pot fi evitate. Nu trebuie să mergem în locuri care pot fi evitate. Aceste lucruri vă rog să le transmiteți oamenilor din județele dumneavoastră.”