joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


Primarul Iașiului jignește din nou românii din diaspora: „Cei mai slabi de pe șantierele europene“

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - joi, 12 septembrie 2019 Etichete: , , , , , , , , ,

După ce în urmă cu numai două săptămâni spunea despre tinerele românce care pleacă la muncă în străinătate că „multe dintre ele au ajuns să se prostitueze”, în timp ce pe tinerii români străinii „îi transformă în sclavi”, primarul Iașiului, Mihai Chirica, a făcut o nouă declarație jignitoare la adresa românilor care muncesc în străinătate.

Prezent la deschiderea noului an școlar la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Chirica a ținut un discurs lung prin care a subliniat importanța educației în dezvoltarea societății și a elogiat personaje importante din învățământul ieșean. Totodată, primarul a ținut să sublinieze și faptul că municipalitatea a făcut investiții în colegiul respectiv pentru implementarea unui sistem de supraveghere video, cumpărarea de mobilier nou și renovarea instalațiilor sanitare.

Edilul a mai spus apoi că şcoala românească nu-şi mai găseşte locul, iar educaţia copiilor devine tot mai precară. Referindu-se la calitatea din cadrul învățământului profesional, Chirica a spus, textual, că „România a dat cei mai slabi muncitori pe şantierele europene“, scrie Ziarul de Iași.

Nu este prima dată însă când Mihai Chirica, fost membru PSD, face astfel de afirmații la adresa muncitorilor români din diaspora. Invitat la un post local de televiziune, primarul Iașiului a spus despre tinerii care pleacă la muncă în străinătate că fetele ajung să practice prostituția, în timp ce băieții ajung să muncească precum sclavii.

„Tânăra generaţie nu a venit la oraş, tânăra generaţie din păcate a părăsit ţara şi acum îi vezi cum fetele tinere şi frumoase multe dintre ele au ajuns să se prostitueze şi vedeţi cum ştirile se umple cu români peste tot. Băieţii, săracii, muncesc pe te miri ce, că nu îl plătesc ca pe un italian, sau ca pe un englez sau ca pe un neamţ sau ca pe un francez. Îl întreabă, ‘băi, ai diplomă’, ‘n-am’, ‘ştii limba franceză? ‘, ‘nu’, ‘câte clase ai?’, vezi 8 în cele mai bune cazuri, ‘păi nu am cum sa îţi dau salariul mimin din Franţa, ţie am să îţi dau salariul ăsta, dacă vrei, dacă nu, la revedere’. Şi uite aşa, îi transformă în sclavi, iar noi acasă nu mai avem cu ce să ne întreţinem părinţii, bătrânii şi satele sunt abandonate.”, a spus Mihai Chirica.