sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


Primul caz de infecție cu coronavirus confirmat în România. Se așteaptă rezultatele pentru alte 33 de persoane testate

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - miercuri, 26 februarie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în România, a anunțat miercuri, 26 februarie 2020, ministrul Sănătății din România, Victor Costache într-o conferință de presă susținută la ora locală 23:00 alături de directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Persoana diagnosticată cu această boală este un cetățean din județul Gorj care trăiește în aceeași casă cu alte persoane.

„Suntem, din păcate, în măsură să vă anunțăm că în urma testării făcută persoanelor din județul Gorj care au intrat în legătură cu cetățeanul italian din Rimini, avem primul caz confirmat de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României. Bărbatul este dintr-o localitate din județul Gorj. Imediat după ce va ajunge la București, va intra pe schema de tratament și sperăm într-o evoluție pozitivă. Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome și nu trebuie să ne alarmăm. Este vorba despre o persoană total asimptomatică”, a declarat ministrul Sănătății în cadrul conferinței de presă.

Din primele informații reiese că bărbatul infectat cu noul coronavirus este una dintre persoanele intrate în contact cu bărbatul italian de 71 de ani care a fost în vizită în România în perioada 18-22 februarie, diagnosticat marți cu această boală, după ce s-a întors în Italia. Pacientul va fi transportat în această noapte cu o autospecială SMURD la Institutul Matei Balș din București.

Potrivit celor declarate de secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Raed Arafat, bărbatul diagnosticat cu coronavirus locuiește în aceeași casă cu alte persoane, dintre care unele sunt persoane în vârstă, dar nu sunt informații că ar fi și copii printre ele.

„În casa respectivă mai sunt 7 persoane, care locuiesc cu persoana respectivă. Toate, la acest moment conform informațiilor pe care le avem au testat negativ însă având în vedere că persoana care a fost testată pozitiv a stat acolo și este un contact direct, toate cele 7 persoane vor rămâne la domiciliu, în izolare, sub pază. Li se va asigura absolut toate nevoile, dar nu vor putea să plece din casă și vor rămâne toți acasă cel puțin cele 14 zile de carantină, după care vor fi testați pentru a stabili dacă este vreunul pozitiv. În cazul în care la unul din cei șapte apar simptome înaintea celor 14 zile, atunci persoane respectivă se testează. Dacă este pozitivă, atunci va fi transportată la spital”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit Mediafax, persoana diagnosticată pozitiv este un tânăr de circa 20 de ani care se pare că lucrează într-un restaurant din Gorj al cărui proprietar este cetățeanul italian din Rimini. Tânărul pacient locuiește cu bunicii săi în satul Dobrana din comuna Prigoria, județul Gorj, a confirmat și primarul comunei, Iuliana Iliescu.

„De azi dimineața știam că a fost contact și l-am supravegheat toată ziua și cu Poliţia. Știam de familie, dar așteptam rezultatul analizelor. Acum câteva minute a venit confirmarea. A venit jandarmeria, așteptăm mașina specială de la Craiova să îl ia să-l ducă la București. Băiatul lucrează la o unitate la care este patron italianul. Lucra aici în România, nu în Italia. Băiatul este din Dobrana, locuiește cu părintii şi cu bunicii. Sunt izolați de azi-dimineață toți. Are aproximativ 20 de ani”, a spus primarul.

Autoritățile române au reușit să stabilească astăzi traseul complet al bărbatului italian prin cele două județe din România în care a fost în vizită. Acesta a fost după cum urmează:

  • 18 februarie: ora 23,45, bărbatul de 71 de ani, împreună cu fiul său de 10 ani, au ajuns pe Aeroportul Internaţional Craiova cu o cursă de Bologna;
  • de la aeroport, italianul au mers la o firmă de închirieri auto din Craiova unde au închiriat un autoturism cu care au plecat apoi spre comuna Bâlteni, din judeţul Gorj;
  • 19 februarie, puţin după miezul nopţii, italianul şi fiul său au ajuns în satul Peşteana, la socrii acestuia;
  • 19 februarie, italianul și-a lăsat copilul la bunici, în Peşteana, iar el a plecat spre Târgu Jiu unde a stat într-un apartament pe care îl deţine;
  • 20 februarie, bărbatul a mers la Primăria Drăguţeşti din Gorj pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale;
  • în zilele de 20 și 21 februarie, bărbatul a avut mai multe întâlniri de afaceri, în special în Târgu Jiu;
  • 22 februarie, italianul s-a întors la socrii săi, în Peşteana, a luat copilul şi a plecat spre Craiova. Acolo a predat angajaţilor firmei de închirieri auto maşina şi s-a îndreptat spre Aeroportul Internaţional din localitate. În jurul orei 14:00 a plecat spre Bologna într-un avion plin cu oameni.

Bărbatul din județul Gorj a fost unul dintre cei care a intrat în contact cu italianul de 71 de ani venit în vizită la rudele soției sale din România, dar și pentru mai multe întâlniri de afaceri.