joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Primul primar român din Spania premiat de ambasadorul George Bologan. „Meritele trebuie recunoscute”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Evenimente În evidență Prima pagină Știri - marți, 14 iunie 2022 Etichete: , , , , ,

Ambasadorul României în Spania, George Bologan, l-a premiat luni, 13 iunie, pe primul primar român din Spania, Aurel Truță, în semn de apreciere și recunoștință pentru implicarea activă în dezvoltarea și consolidarea relațiilor româno-spaniole și a dezvoltării sentimentului de cetățenie europeană.

Diploma de excelență i-a fost înmânată primarului român la sediul primăriei localității Páramo de Boedo din comunitatea Castilla y Leon, într-o atmosferă emoționantă, în acordurile imnurilor României, Spaniei și Uniunii Europene.

„Aurel Truță – a afirmat ambasadorul George Bologan în discursul său – nu este dintre cei care se pun în tribune să cârcotească, este cel care a avut temeritatea să coboare în teren, să dovedească cu pasiune că atunci când ai un sistem de valori poți să reușești calificarea. Normalitatea în Uniunea Europeană se definește și prin acest exemplu, de a avea sentimentul de cetățeni europeni în orice stat membru ne-am afla și de a nu ne uita originile și obligația morală de a ne face respectați prin noi înșine. Meritele, a adăugat George Bologan, trebuie recunoscute dacă nu dorim să avem o societate depresivă și deviantă în care reflexele normalității riscă să dispară”.

Sursa foto: Ambasada României în Spania

„Ne uităm cu admirație la români precum Aurel”, a afirmat și viceprimarul Mariano Marcos Gallego.

Aurel Truță a mulțumit pentru vizita neașteptată și pentru gestul Ambasadei României în regatul Spaniei și a întărit ideea că generarea reputației și încrederea în comunitatea românească revine fiecărui conațional în parte, iar autoritatea politică derivă din dăruire și exemplu.

Aurel Truță, originar din Alba Iulia, a plecat de mai bine de 20 de ani din țară. El este singurul primar român al unei localități spaniole. A fost ales primar în regiunea Castilla y Leon după ce a lucrat în agricultură, a fost chelner, apoi muncitor constructor. Este căsătorit și are două fetițe.

Pentru a putea participa la alegerile administrative de anul viitor (2023) din Spania,  cetățenii români trebuie să se înscrie pe listele electorale de la primăriile unde locuiesc până la data de 30 decembrie 2022 (pentru alegerile administrative nu este nevoie de cetățenia spaniolă).