marți, 23 aprilie 2024
Informația fără granițe


Prof. Univ. Dr. Olga Simionescu: „În România avem o mutație a coronavirusului mai blândă, în China și Italia mai agresivă”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - duminică, 15 martie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Profesor Universitar Doctor Olga Simionescu este de circa 8 ani managerul Clinicii I de Dermatologie a Spitalului Colentina din cadrul Universității de Medicină si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti. În aproape 25 de ani de practică a examinat, studiat și operat circa 20.000 de pacienți, unele cazuri dificile.

Dermato-venerolog, specialista abordează în practica de zi cu zi patologia oncologică dermatologică, bolile de țesut conjunctiv, infecțiile cu transmitere sexuală, dermatozele inflamatorii, onicodistrofiile, acneea și patologia pediatrică. Conducător de Doctorat și Șef de Disciplină, Prof. Dr. Olga Simionescu a îndrumat de aproape 25 de ani generații întregi de studenți, medici rezidenți și specialiști în dermatologie, teze de licență și de Doctorat în Dermatologie.

Specialista româncă a ținut să facă unele precizări în legătură cu noul coronavirus și efectele pandemiei care afectează în aceste zile peste 120 de țări din întreaga lume, publicând pe pagina sa oficială de Facebook următorul text:

«Ce cred eu despre Corona virus (răspuns la telefoane):

1. Este un virus cu #ARN, din familia virusurilor Corona cunoscute încă din 1960, la oameni și animale (păsări, mamifere). Se numește „noul corona” fiindcă au mai fost infecții cunoscute în 2002 (SARS-CoV) si in 2012 (MERS-CoV). Noul Corona Virus are simbolul SARS-CoV-2 și determină boala COVID-19. El a început în Wuhan în 2019, decembrie și s-a răspândit în întreaga lume.

2. Fiind virus cu #ARN (beta corona virus), face mutații, parte naturală a ciclului celular, astfel că există două serotipuri principale: L agresiv, cu diseminare rapidă și S mai blând, cel clasic. Deși virusul poate afecta orice populație, se pare că în Wuhan (de unde a pornit) și în Italia a fost serotipul L, iar în România serotipul S. Aceasta este legată de susceptibilitatea genetică a populației, virusul nou corona intrând în celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei). Există contestatări ai teoriei mutaționale, inclusiv o voce de la Yale, pe motiv că din lanțul lung de nucleotide (30000) doar câteva ar fi afectate. Însă eu cred că formele diferite de boală nu țin doar de imunitatea individului, ci și de aceste două tulpini.

3. OMS a declarat deja pandemie, adică o epidemie întinsă pe multe țări. Asta nu trebuie să însemne panică a populației, ci doar atenție si măsuri sporite de protecție și protocoale de testare, transport, măsuri epidemiologice și tratament.

4. Noul #corona #virus se transmite prin picături Pfluge, particule virale, aerosoli, contact cu suprafețe infectate. Alcoolul sanitar nu este suficient și nici clorhexidina. Sunt necesare substanțe biocide, pe baza de alcool. Trebuie evitate aglomerările, mijloacele de transport in comun, strângerile de mână.

5. Masca protejează și este imperativ sa ne spălăm pe mâini cu apă și săpun minimum 20 de secunde odată, de mai multe ori.

6. Mâncarea trebuie prelucrată termic.

7. Există forma ușoare, medii, severe ale bolii, în funcție de serotip și de răspunsul imun al pacientului infectat. Sunt mai grav interesați vârstnicii și mai puțin interesați copiii.

8. Transmiterea mult mai rapidă decât a virusului gripal a alimentat teoria că noul coronavirus este fabricat în laborator în scopuri de armă biologica și că a fost scăpat de sub control.

9. Există consecințe economice semnificative (linii aeriene au dat faliment, a scăzut bitcoin-ul, turismul în multe țări a fost lichidat, bursele s-au prăbușit), iar lipsa de la serviciu a oamenilor, chiar și cu home working, va avea urmări.

10. S-a instituit panica în populații din numeroase țări, întreținută de TV în principal, dar și de altele din media (emisiunile au înfulecat hulpav din subiect), precum și de frica oamenilor de boli.

11. Multi „oameni de bine” vor intermedia teste, vor propune vindecări, vor specula prețul la măști și consumabile.

12. Un vaccin va fi disponibil în cel mai devreme un an, restul este fantezie pură.

13. În România, medicii sunt acum priviți ambivalent (pe de o parte sunt toți corupți, fără afect, autosuficienți, dar și necesari, iată, în perioade de restriște); personalul medical instruit rămâne „umărul principal” în tratarea bolii. Și generalizarea referitoare la corupție și la celelalte face parte din preconcepțiile unora care cu siguranță n-ar fi stat vreodată să învețe toată viața, însă se uită cu jind/ invidie la alții care muncesc până cad.

14. Medicii de la Matei Balș sunt excepționali. Spitalul „Colentina” este lipit de „Matei Balș” și am lucrat împreună mult. Geniali.

15. Testarea se face doar la cei veniți din ariile de incidență crescută, precum și la pacienții simptomatici. Simptomele (tuse, febră, astenie, dureri musculare) nu diferă mult de cele ale gripei sau rhinovirusurilor.

16. ISU merge perfect, de multă vreme. DSP s-a profesionalizat. Interviul nereușit de la Timiș nu se pune.

17. Pentru cei care am trăit în comunism o perioadă, calmul este un element dobândit (nu ne facem acum provizii, căci stăteam la coadă la carnea de porc de 37 lei 50 cu orele și o drămuiam). Este multă manipulare și histrionismul dâmbovițean inflorește. La ele se adaugă și sindromul ipohondriac accentuat mai ales la bărbații romani.

18. Învățatul de la distanță (e-learning) când școlile sunt închise pare să fie singura soluție ca să nu se înghețe anul școlar/ universitar. It’s more than nothing  (mai bine decât nimic – t.r.).

19. Totul se va scumpi după. Avioanele, vacanțele, alimentele. Lumea se va urgisi.

20. Sunt sigură ca noi vom trece cu fruntea sus și nu trebuie să ne speriem. Cel mai rău scenariu poate fi sa ne infectam, însă cu siguranță vom scăpa.»

DISTRIBUIE