miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Psihiatru român, mesaj către românii din străinătate care se întorc în țară de sărbători: „România nu e troaca ta”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din România Știri - luni, 20 decembrie 2021 Etichete: , , , , , , , , , , ,

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu din București a publicat duminică, 19 decembrie 2021, pe pagina sa de Facebook, o recomandare pentru românii din străinătate care se întorc în țară de sărbători.

Acesta a criticat modul în care conaționalii noștri se comportă odată ajunși în România, sugerând astfel că aceștia vin în țară să se fălească în fața celor rămași în țară și lasă numai probleme în urma lor.

„Știu că pare nedrept, dar o recomandare aparte trebuie făcută celor care vin din diaspora acasă. Sunt foarte grele sărbătorile în ultimii doi ani. Sunt cu atât mai grele cu cât pretutindeni e pâcla pandemică, și oamenii au nervii întinși la maxim. Nu-mi aduc aminte decât, poate, în anii ’90 să întâlnesc persoane atât de furioase, uneori din nimic. Dar fiecare e responsabil pentru sine. De vreme ce veniți să vedeți oameni dragi, și de vreme ce nu i-ați mai văzut de o vreme, dar mai ales pentru că urmează să plecați înapoi în țările voastre adoptive, nu ar fi păcat? Nu ar fi păcat să-i lăsați în urmă bolnavi sau, și mai rău, spitalizați spre, posibil, și deces?”, a întrebat medicul psihiatru.

Gabriel Diaconu este de părere că o trăsătură tipică românilor este aceea de a-și „bruftului” conducătorii și a înjura primarii și polițiștii, o trăsătură mult mai vizibilă la românii plecați, „de multe ori pe bună dreptate”, din România.

„Nimeni nu zice, fiecare are dreptul la o părere despre țara lui de origine. Dar dacă tot ai ajuns să trăiești într-un loc sensibil mai civilizat, sensibil mai curat, mai respectuos cu semenii, caută să aduci bunele practici cu tine acasă. Că-ți place, că nu-ți place, România nu e nici troaca ta, nici nu-ți datorează nimic. Că vrei tu să ai două săptămâni pe an să te dai mare la ”țăranii” de aici posibil că te ajută să refulezi diverse lucruri, dar aduci probleme, faci probleme și vei lăsa în urmă probleme”, a mai spus psihiatrul.

Nu există sfaturi prețioase aici. Doar o recomandare: fii cuviincios”, conchide medicul mesajul său pentru românii din diaspora.