sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


Raport spaniol: În noiembrie 2018 un avion Wizz Air Craiova-Madrid a fost la un pas de ciocnire cu alt avion

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - duminică, 29 decembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Raportul final publicat în urmă cu câteva zile de către Comisión de Investigación de Accidentes e Incidentes de Aviación Civil (CIAIAC – Comisia de Investigație a Accidentelor și Incidentelor de Aviație Civilă di Spania) arată cum un avion al companiei maghiare Wizz Air, care a zburat de la Craiova spre Madrid, a fost aproape de o coliziune în aer cu un avion al companiei Aeronova care se îndrepta tot spre capitala spaniolă. Incidentul a avut loc în luna noiembrie a anului trecut, când cele două avioane au trecut unul pe lângă celălalt la o distanță de numai 60 de metri.

Potrivit raportului, care poate fi consultat în limba spaniolă pe site-ul oficial al CIAIAC, avionul companiei Wizz Air de tip Airbus A320-200 care a decolat la data de 10 noiembrie 2018 de pe aeroportul din Craiova și care se afla în apropiere de Madrid, s-a apropiat extrem de mult de o aeronavă a companiei Aeronova . Incidentul a avut loc la ora locală 19:20, când controlorii de trafic aerian au observat că avionul companiei maghiare a coborât prea mult, iar distanța dintre cele două aparate de zbor era de circa 60 de metri pe linie verticală. Controlorii au trimis imediat instrucţiuni piloţilor de pe avionul care venea dinspre România şi le-au cerut să urce pentru a evita coliziunea.

O investigaţie a fost deschisă în urma incidentului, iar în urma acestei anchete s-a constatat că o posibilă cauză care a dus la provocarea acestui incident și care ar fi putut produce o tragedie uriașă, a fost trimiterea de instrucțiuni greșite din partea turnului de control spaniol către piloții aeronavei Wizz Air. Un alt factor care se pare că a influențat acțiunile operatorilor din turnul de control ar fi faptul că în acel moment foarte multe aeronave comunicau cu ei și acest lucru a creat o dificultate în coordonarea eficientă a avioanelor care urmau să aterizeze.

Din fericire, ambele avioane, atât cel Wizz Air cât și cel Air Europa, au primit permisiunea de a ateriza pe aeroportul din Madrid fără a fi înregistrate pagube de niciun fel. Conform aceluiași raport, la bordul aeronavei Wizz Air se aflau 163 de pasageri și 6 membri ai echipajului, în timp ce pe aeronava Aeronova se afla 92 de pasageri și 4 membri ai echipajului.