joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Român acuzat în Marea Britanie de uciderea unei femei și tentativa de omor a soțului ei

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 23 ianuarie 2022 Etichete: , , , , , ,

Vasile Culea, un bărbat de naționalitate română, în vârstă de 33 de ani, este acuzat în Marea Britanie că a ucis-o pe Freda Walker, o femeie în vârstă de 86 de ani, și că a încercat să-l ucidă pe soțul ei, Ken, în vârstă de 88 de ani.

Tragedia a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, 15 ianuarie, în locuința celor doi soți de pe Station Road din Langwith Junction, în Shirebrook (Derbyshire). În dimineața zilei de sâmbătă, 15 ianuarie, un vecin al victimelor, îngrijorat că nu i-a putut contacta, a descoperit cadavrul lui Freda și pe Ken, rănit, în casa lor.

Freda a fost declarată moartă la fața locului, în timp ce Kenneth, soțul ei, a fost găsit cu leziuni care-i pun viața în pericol și rămâne internat în spital, într-o stare critică, informează Daily Mail.

Casa celor doi soți britanici

Suspect pentru această crimă este românul Vasile Culea, care a fost arestat în primele ore ale dimineții de joi, 20 ianuarie,  la domiciliul său de pe Grove Road, din Church Warsop (Nottinghamshire) de către polițiști și a apărut în dimineața zilei de sâmbătă, 22 ianuarie, în fața Curții Magistraților din Nottingham. El a fost arestat preventiv și se va prezenta marți, 25 ianuarie, la Tribunalul Derby Crown.

Localitatea Church Warsop se află la mai puțin de cinci kilometri de orașul Langwith Junction din Derbyshire, unde a avut loc crima.

Adresându-se în tipul unei conferințe de presă ținute la fața locului, adjunctul șefului poliției din Derbyshire, Dave Kirby, a descris presupusa spargere la casa cuplului din Station Road ca fiind o crimă „oribilă”. Întrebat dacă ar putea vorbi despre motivul atacului, Kirby a spus că probabil totul s-a petrecut în urma unei spargeri la locuința celor doi britanici.

„Nu putem exclude implicarea altcuiva, dar în acest moment ne concentrăm ancheta asupra acestui om pe care l-am arestat”, a mai adăugat ofițerul britanic.

Îmbrăcat într-un hanorac gri și pantaloni de trening de aceeași culoare, Culea a vorbit prin intermediul unui translator român, pentru a-și confirma numele, adresa și data nașterii. Flancat de doi paznici, el a rămas în picioare pe tot parcursul audierii de cinci minute, timp în care un consilier juridic i-a adus la cunoștință acuzațiile, la Curtea Magistraților din Nottingham.

Profilul de Facebook al suspectului îl înregistrează cu domiciliul în Mansfield, Nottinghamshire și este cunoscut sub numele de Vasy. Se pare că în anul 2015 bărbatul a fost ultima dată în orașul său natal, Oltenița, care se află pe malul Dunării.

Localnicii spun că suspectul era tăcut și singuratic și a lucrat la marea fabrică Sports Direct, din Shirebrook, cunoscută local sub numele de Gulag, datorită istoriei sale privind condițiile de muncă proaste și a numărului mare de personal din Europa de Est.

Tynniel Lee, 31 de ani, o menajeră care a asistat la arestarea lui Culea de la fereastra dormitorului ei, a spus: „Am fost trezită de o bubuitură puternică și de un lătrat de câini. Când m-am uitat pe fereastra mea, am văzut vreo opt sau nouă polițiști, unii cu câini, la ușa casei de vizavi”.

„Au spart ușa și apoi doi ofițeri care purtau costume de criminaliști l-au scos pe bărbatul care era încătușat și purta un trening închis. L-au urcat într-una dintre dube și i-au luat și autoturismul Audi argintiu”.

După ce Culea a fost pus sub acuzație, adjunctul poliției, Dave Kirby, care are peste 100 de ofițeri desemnați la acest caz, a spus: „Aș dori să le mulțumesc tuturor celor care s-au prezentat și au susținut ancheta până acum”.

„Incidentul a avut un impact de înțeles asupra comunității din Langwith Junction și a zonei mai extinse, Shirebrook. Gândurile noastre rămân la familia și prietenii cuplului – iar eu, împreună cu toți polițiștii din Derbyshire, îi trimit cele mai bune urări lui Ken”, a adăugat Kirby.

Considerată un pilon al comunității locale din Langwith Junction, Freda a fost o fană a strângerii de fonduri, pasionată de a-i ajuta pe cei fără adăpost și pe cei aflați în nevoie. Cuplul devotat a fost căsătorit timp de 64 de ani și locuia în casa de pe Station Road din anul 1960.

Un vecin a spus: „Freda a fost cea mai generoasă persoană pe care ai putut-o întâlni vreodată și a avut un spirit atât de bun și de cald. Cuplul nu a avut copii și cred că a-i ajuta pe alții a fost modul ei de a fi mamă, pentru cei care au fost mai puțin norocoși”.

„A lucrat cu organizații caritabile fără adăpost și a vrut doar ca oamenii să aibă șansa de a-și face o viață. Comunitatea este într-un adevărat șoc. Este atât de trist și îngrozitor ca un asemenea lucru să se întâmple cu doi piloni ai comunității lor”.

Ken este fostul președinte al Consiliului Raional Bolsover și prieten cu fostul deputat laburist Dennis Skinner. El a fost, de asemenea, guvernator la școala primară locală dar și un grădinar pasionat care cultiva legume la o locație din apropiere.

Înainte de a se pensiona, Ken a fost inspector de siguranță minieră și fost director al „Derbyshire Miners Investments”. El și-a sărbătorit joia trecută cea de-a 88-a aniversare, cu două zile înainte ca el și soția sa să fie atacați cu brutalitate în propria lor casă.