joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Român întors din străinătate amendat cu 1.000 de lei pentru că nu a respectat carantina

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Știri - marți, 7 septembrie 2021 Etichete: , , ,

Un tânăr român în vârstă de 26 de ani, din comuna Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud, a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că nu a respectat carantina la întoarcerea în țară din străinătate.

În cursul serii de luni, 6 septembrie, tânărul, pentru care a fost impusă carantina la domiciliu în urma revenirii din străinătate, nu a fost găsit la domiciliu, motiv pentru care a fost amendat de poliţişti cu 1.000 de lei.

Categoriile de persoane care intră în carantină sunt următoarele:

  • Persoane care sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu;
  • Persoanele care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.

Persoanele care vin în România din țările considerate zonă roșie intră în carantină dacă nu sunt vaccinate anti-Covid.

Sunt scutiți de carantină copiii cu vârste mai mici de 3 ani și cei cu vârste între 3 și 16 ani dacă au un test COVID negativ. Sunt de asemenea scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Persoanele care vin din țări considerate zonă galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.