joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Român condamnat la închisoare în Marea Britanie. Viața de coșmar pe care soția sa a avut-o cu el

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Fără categorie - miercuri, 11 mai 2022 Etichete: , , , , , ,

Amanda Walker, o tânără britanică în vârstă 24 de ani, a fost violată în februarie 2018 de colegul său de muncă, românul Mihai Săvescu în vârstă de 34 de ani, rezident în Longton (Staffordshire) pe strada Chaplin Road.

Amanda era virgină în momentul violului și a rămas însărcinată. Ca Martor al lui Iehova și odată ce virginitatea i-a fost luată, tânăra a ales să rămână cu tatăl copilului, respectiv cu violatorul său, relatează Daily Mail.

Cei doi tineri s-au căsătorit, dar abuzurile lui Săvescu au continuat, iar românul a fost condamnat în octombrie 2021 la 17 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de zece capete de acuzare împotriva Amandei, la Tribunalul din Stoke-on-Trent (Staffordshire, West Midlands).

Devenită fără voința ei mamă a unui copil la vârsta de 21 de ani, Amanda a dezvăluit cu mult curaj cum a fost a agresată de soțul ei violator la începutul relației lor, în timpul sarcinii și chiar în ziua nunții lor.

După ce a rămas însărcinată, Amanda a devenit vulnerabilă și a fost manipulată într-o relație cu Săvescu. La un an și nouă luni după ce a fost violată pentru prima dată, Amanda l-a denunțat pe Săvescu la poliție, după ce acesta a bătut-o, în timp ce micuța lor fiică plângea în pat.

Amanda povestește: „Ceea ce a făcut Mihai din mine a fost o femeie într-o cochilie. Dar sunt hotărâtă să merg mai departe cu viața mea și să fiu cea mai bună mamă pentru fiica mea. Voi aștepta momentul potrivit să-i spun despre tatăl ei”.

Era în august 2017 când cei doi s-au cunoscut. Deși avea numai 20 de ani, Amanda era coordonator la un cămin de îngrijire. Ea povestește: „Mihai era un nou îngrijitor la serviciu și a fost foarte prietenos. Tocmai venise din România și avea un fiu dintr-o relație anterioară. Pe atunci nu aveam prieteni și nu am avut niciodată un iubit. M-am luptat cu depresia, eram foarte timidă și îmi lipsea încrederea în mine. Mihai a fost drăguț cu mine și a fost prima persoană care m-a scos din cochilia mea”.

Astfel, Amanda și Mihai au devenit buni prieteni. O lua cu mașina în fiecare zi și ea îi spunea deseori problemele ei. Anul următor, în februarie 2018, Săvescu trebuia să o lase pe Amanda acasă într-o după-amiază. În schimb, el a oprit mașina în fața unui hotel. Amanda își amintește: „M-am speriat, dar mi-a spus să am încredere în el și că totul va fi în regulă. Panicată, l-am urmat într-o cameră și înainte să-mi dau seama, el mă forța să mă dezbrac și mă ținea de brațe. L-am implorat să se oprească, dar nu m-a ascultat și m-a violat. După aceea, nu m-am putut opri din plâns. Nu numai că mi-a luat virginitatea, dar eu eram și Martor al lui Iehova.”

„Este împotriva convingerilor noastre să avem relații intime în afara căsătoriei. Mihai m-a implorat să nu spun nimănui și nici să nu-l denunț, pentru că avea un fiu. Nu am vrut să-i iau tatăl unui copil, așa că am fost de acord să nu o fac”.

Ulterior, întors la muncă, Săvescu s-a făcut că nu s-a întâmplat nimic. Încă traumatizată, Amanda a făcut tot posibilul să se prefacă la fel. Două luni mai târziu, în aprilie, a descoperit că este însărcinată.

Amanda mărturisește: „Am fost îngrozită și i-am destăinuit totul mamei mele. Ea nu mi-a pus prea multe întrebări, dar a promis că mă va sprijini. Am fost devastată. Copilul meu am vrut să fie făcut din dragoste, nu din viol”.

La scurt timp, Amanda i-a dat vestea lui Săvescu, care a fost încântat. De asemenea, ea s-a confesat mai vârstnicilor ei Martori ai lui Iehova, care i-au spus că are două alternative: fie să-l denunțe pe Săvescu, fie să trăiască împreună cu el.

Amanda își amintește: „Totul a devenit prea mult pentru mine și gânduri negative mi-au încărcat mintea. M-am trezit însărcinată în 12 săptămâni la marginea unui pod. Nu am vrut să-mi îngrijorez mama, și așa a rămas doar Mihai, așa că l-am sunat în lacrimi. M-a salvat în ziua aceea și am fost de acord să mă mut cu el. Știam că voi fi plină de rușine dacă nu aș fi făcut-o și nu am vrut să dezamăgesc pe nimeni”, mărturisește tânăra.

Amanda spera că Săvescu o va trata mai bine, dar doar câteva zile mai târziu, a supus-o la un raport intim fără voința ei. Luna următoare, a avut prima ei ecografie a sarcinii. Ea își amintește: „În acel moment m-am îndrăgostit. Nu era vina bebelușului meu. Dar pe măsură ce burta mea creștea, acasă abuzurile se agravau. Mihai a aflat că vom avea o fată când el și-ar fi dorit un băiat, așa că m-a agresat și mai mult pentru asta. M-am simțit ca prinsă într-o capcană”.

Amanda a născut-o pe fiica lor, Charlotte, în noiembrie 2018, acum în vârstă de aproape patru anișori. Câteva zile mai târziu, Mihai a cerut-o în căsătorie. Disperată să-i ofere fiicei sale o nouă viață, Amanda a acceptat fără prea mare tragere de inimă.

Luna următoare, Amanda și Savescu s-au căsătorit la un birou local de înregistrare, în fața familiei și prietenilor lor. Amanda precizează: „Am făcut tot posibilul să zâmbesc pentru fotografii, dar în realitate mă luptam cu lacrimile. În noaptea aceea, Mihai m-a lăsat acasă, în timp ce s-a dus să bea. Și în prima noastră noapte împreună ca soț și soție, s-a impus din nou asupra mea.”

„După ziua nunții noastre am încercat să fug de multe ori. Uneori mi-a golit bagajele, alteori mi-a trimis mesaje în care mi-a spus că se va sinucide dacă nu mă întorc acasă. Îngrozită că o va face, am fugit întotdeauna înapoi”.

În luna noiembrie 2019, Săvescu a bătut-o pe Amanda pe podeaua dormitorului lor, în timp ce Charlotte era așezată pe pat și plângea. Amanda își amintește: „A mai făcut-o, dar de data aceasta, ceva în mine s-a schimbat. Știam că Charlotte merită o viață mai bună. La fel și eu. În sfârșit, i-am spus totul mamei și ea m-a convins să sun la poliție pentru a-l reclama pe Mihai”.

Acesta a fost arestat la scurt timp, iar în octombrie 2021, Săvescu a fost găsit vinovat de 10 capete de acuzare, inclusiv viol, la Tribunalul din Stoke-on-Trent. A fost condamnat la 17 ani de închisoare.

Diane Sproston, detectiv,  a declarat: „Săvescu a fost un prădător și manipulator și a profitat de încrederea și bunătatea victimei sale. Aș dori să felicit victima care s-a prezentat cu curaj și a raportat aceste infracțiuni îngrozitoare. Ea a dat dovadă de un curaj incredibil și de cooperare pe parcursul procesului judiciar”.

Amanda a conchis: „Mihai m-a manipulat, constrâns și terorizat când eram în cel mai vulnerabil moment. Dar nu îmi pot imagina viața fără fetița mea, Charlotte. Dacă treceți prin ceva asemănător, vă rog, denunțați! Niciodată nu este prea târziu”.