fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Român condamnat la închisoare pe viață în străinătate pentru că a ucis o femeie. Bărbatul mai este suspect și pentru altă crimă

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 26 mai 2023 Etichete: , , , ,

Un tânăr de naționalitate română, în vârstă de 24 de ani, a fost condamnat marți, 23 mai 2023, la închisoare pe viață de către Tribunalul din orașul austriac Graz (Stiria) pentru uciderea unei femei de 41 de ani.

După cum relatează site-ul austriac de știri bvz.at, ucigașul a mărturisit că a ucis-o pe femeie cu mai multe lovituri de foarfecă, înainte de a-i da foc locuinței.

În prezent, el este internat într-un centru de medicină terapeutică. De asemenea, se fac cercetări împotriva lui pentru o a altă crimă comisă ulterior în orașul elvețian Zurich.

Pompierii au fost alertați de vecinii victimei în noaptea de 7 februarie 2022, deoarece în apartamentul din Graz unde ea locuia a izbucnit un incendiu.

Cadavrul femeii a fost găsit pe canapea și de la bun început au existat suspiciuni rezonabile că incendiul ar fi fost produs intenționat pentru a acoperi o posibilă crimă. Trupul victimei prezenta mai multe răni provocate prin înjunghiere.

După aproximativ 36 de ore, suspectul român a fost arestat. Investigațiile arată că el a petrecut noaptea dinaintea incendiului cu femeia și apoi a ucis-o. La primele audieri, inculpatul a recunoscut că a ucis-o pentru că „ura femeile”.

Puțin mai târziu, cadavrul unei alte femei a fost găsit la Zurich. Suspectul a recunoscut în timpul arestării preventive că tot el este responsabil și pentru această crimă.

La Tribunalul din Graz a fost audiat însă doar dosarul din capitala landului Stiria, a subliniat procurorul de caz. Autoritățile elvețiene vor efectua propriile proceduri împotriva inculpatului.

Procurorul Eva Pachernigg a avertizat juriul la începutul procesului: „A fost un act foarte oribil. Se confruntă cu abisuri umane și cu imagini îngrozitoare”. Rezultatele anchetei au fost clare. Nu exista nicio îndoială cu privire la vinovăția acuzatului.

Avocatul apărării a fost foarte concis: „Își va asuma responsabilitatea. Îi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat”.

Instanța a auzit că inculpatul a avut o copilărie grea, a consumat alcool și s-a drogat. Nu a fost folosită ca scuză, dar el speră că această informație va avea ca rezultat o sentință mai blândă.

Inculpatul a răspuns la toate întrebările calm și fără emoție. Nu o cunoscuse pe femeie până atunci. Ea l-ar fi întrebat în seara zilei de 6 februarie 2022 la Gara Centrală din Graz dacă îi va cumpăra țigări și alcool. El a fost de acord și ea l-a invitat în apartamentul ei.

Conaționalul nostru a recunoscut că a întreținut relații sexuale consensuale cu femeia, dar apoi aceasta a adormit. „M-am supărat pentru că a adormit, am încercat să o trezesc”, a explicat el.

Deoarece nu a reușit să o trezească, el a decis brusc să o omoare. A căutat un cuțit, a găsit o foarfecă și a înjunghiat-o pe femeie până la epuizare, a mărturisit el în timpul interogatoriilor. Procurorul a descris fapta drept „excesivă”.

Apoi a mărturisit că a dat foc și a părăsit în grabă apartamentul, astfel încât și-a uitat jacheta acolo. Aceasta și înregistrările camerelor de supraveghere de la Gara Centrală din Graz l-au propus ca principal suspect.

În fața instanței, a recunoscut că a vrut să o ucidă pe femeie în acele momente, deoarece s-a simțit jignit pentru că ea dorea țigări și alcool de la el. I-a adus aminte de fosta lui soție, care a profitat de el și apoi l-a părăsit, fapt pentru care încă este supărat. „Când beau, îmi aduc aminte”, a mărturisit acuzatul.

Medicul legist a dezvăluit că victima a fost înjunghiată de zeci de ori. Moartea a survenit de la sângerarea continuă până la moarte. Având în vedere rănile extrem de grave, medicul a precizat că a fost necesar un „efort masiv” din partea făptuitorului.

Psihiatrul Adelheid Kastner a descris în detaliu biografia inculpatului, deoarece în ea s-ar regăsi fundalul crimei. S-a aflat astfel că inculpatul „a crescut în cele mai teribile circumstanțe”, cu părinți alcoolici și o viață pe stradă de la o vârstă fragedă.

Psihiatrul a comparat situația inculpatului cu o oală sub presiune „care trebuia să explodeze la un moment dat”. El ar fi găsit doar „puține părți funcționale” în personalitatea sa.

Potrivit psihiatrului, este necesar un tratament terapeutic îndelungat al tulburării sale pronunțate de personalitate. În ciuda consumului său de alcool și droguri, în momentul comiterii crimei ar fi avut „elementele de bază ale responsabilității”.

După o scurtă deliberare, juriul l-a găsit vinovat pe inculpat. A fost condamnat la închisoare pe viață și momentan este internat într-un centru medical terapeutic. Românul a cerut trei zile timp de gândire, ceea ce înseamnă că sentința nu este definitivă.

Austria are următoarele contacte pentru femeile care sunt agresate:

DISTRIBUIE