miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Tânăr român condamnat la închisoare pe viață în UK. „Sperăm să aibă parte de aceeași durere pe care ne-a provocat-o nouă”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 4 februarie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Valentin Lazăr, un tânăr de naționalitate română, în vârstă de 21 de ani, a lovit-o de peste o sută de ori pe Maria Rawlings, în vârstă de 45 de ani, cu un băț de lemn plin de cuie, a înjunghiat-o și a sugrumat-o, apoi a lăsat-o dezbrăcată într-un tufiș din Romford, oraș situat în estul Londrei, în seara zilei de 3 mai a anului trecut. Românul a primit sentința de închisoare pe viață, joi, 3 februarie, în procesul desfășurat la celebrul tribunal londonez Old Bailey, informează Sky News.

Catalogat drept „diabolic” de familia devastată a Mariei, Lazăr a recunoscut fapta. Adresându-i-se în instanță, tatăl Mariei, Tony Rawlings, a spus: „Cele 15 minute de furie față de o bunică lipsită de apărare ne-au provocat mie și familiei mele o viață plină de durere”. Judecătorul Mark Lucraft l-a condamnat pe român la închisoare pe viață, cu un termen minim de 23 de ani și șase luni.

Mamă a două fete, victima avea o tulburare bipolară și locuia cu una din fiicele ei în Witham, Essex. Maria a fost la spitalul „King George” din Chadwell Heath, în seara de 3 mai a anului trecut, din cauza unei dureri de cap ce o deranja, după ce suferise un traumatism cranian. Ea a părăsit spitalul la ora 23:00 și s-a urcat într-un autobuz, în care l-a întâlnit pe Valentin Lazăr.

Amândoi au coborât din autobuz când traseul s-a terminat, iar o cameră de supraveghere i-a surprins vorbind – apoi Lazăr și-a condus victima către niște tufișuri unde au dispărut din vedere. Aproximativ 30 de minute mai târziu, Lazăr a ieșit singur dintre arbuști, cu geanta doamnei Rawlings pe umăr.

Ulterior, acesta s-a urcat într-un autobuz către Dagenham, înainte de a ajunge la locuința sa din East Ham, în jurul orei unu dimineața, potrivit declarației procurorului Bill Emlyn Jones în instanță. Lazăr, a fost identificat în urma unui apel la poliție.

Cadavrul femeii a fost descoperit a doua zi, în jurul orei 14:30, de o persoană care își plimba câinele. În apropiere, s-a găsit o șapcă de baseball care, după analiza criminalistică, s-a dovedit că avea ADN-ul tânărului român. Un examen post-mortem a constatat că Maria a murit din cauza compresiei gâtului și a unui traumatism cranian.

Instanța a confirmat că au existat mai mult de o sută de traumatisme, 15 fracturi de coaste, leziuni de la mai multe lovituri la cap, răni la mâini și amprentele unor lovituri cu piciorul. Alte leziuni la nivelul feței și genunchiului au fost provocate cu o lamă cu un singur tăiș, a declarat patologul dr. Matt Cieka.

Pronunțând sentința, judecătorul Mark Lucraft i s-a adresat românului: „Această crimă a implicat o femeie singură, noaptea târziu, care era deosebit de vulnerabilă. A fost un atac sălbatic, cu un grad ridicat de durere și suferință”. Lăsând victima dezbrăcată, criminalul a adăugat „umilință și degradare”, a precizat judecătorul. Valentin Lazăr a susținut că Maria Rawlings era în viață când a părăsit-o și că nu intenționa să o ucidă. El nu a oferit nicio explicație pentru acțiunile sale.

Familia Rawlings a spus că Maria era un „suflet iubitor de distracție” care nu ar fi făcut niciodată rău nimănui. Fiica cea mică, Charlee Rawlings, a spus: „Acest bărbat rău ne-a luat o fiică iubitoare, o mamă, o bunică. Sper să primească ce merită și să aibă parte de aceeași durere pe care ne-a adus-o nouă”. Între timp, fiica cea mare, Katie, a spus că mama ei era o „persoană veselă și exuberantă” care „își purta inima la vedere”.

Vorbind în afara tribunalului, după pronunțarea sentinței, tatăl femeii decedate a spus: „Eu și familia mea am îndurat cele mai îngrozitoare opt luni posibile, din cauza unui tâlhar care a luat viața fiicei mele frumoase”.

Numeroase omagii au fost aduse la locul morții brutale a Mariei, cu un buchet pe care scria: „Mami. Te iubim acum, pentru totdeauna și întotdeauna. În lumea asta rea, tu ai făcut lucrurile mai luminoase”. Un alt mesaj, al nepoților ei, spunea: „Bunico, te iubim atât de mult, nu te vom uita niciodată. Băieții tăi”.