joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Român din Marea Britanie găsit cu peste 100.000 de euro la el. Condamnat la doi ani de închisoare

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 1 iunie 2022 Etichete: , , , , , ,

Valentin Bulgaru, un bărbat de naționalitate română în vârstă de 33 de ani, a fost condamnat de Tribunalul din Dublin la doi ani de închisoare pentru infracțiunea de spălare de bani, informează publicația Sunday World.

Românul a fost fost arestat pe 31 iulie 2021 în parcarea mall-ului The Square Shopping Centre din cartierul Tallaght al capitalei irlandeze Dublin pentru că avea în mașina sa peste 100.000 de euro în numerar, bani pe care nu i-a putut justifica.

Rezident într-un imobil de pe strada Audley Range, din orașul englez Blackburn (North West), românul avea la data arestării suma de 104.905 euro, îndesați într-o pungă de plastic aruncată pe scaunul pasagerului în mașina personală, potrivit detectivului Brian McDermott, cel care l-a reținut.

În fața procurorului Oisin Clarke, detectivul McDermott a declarat că în ziua respectivă Bulgaru a fost văzut de polițiști dând mai multe ture cu mașina în jurul parcării centrului comercial, înainte de a gara vehiculul.

De asemenea, McDermott a precizat faptul că l-a văzut pe român cum face ceva cu un obiect de pe scaunul pasagerului, înainte de a merge la portbagajul mașinii. Instanța a fost informată că detectivul l-a abordat pe Bulgaru și l-a interogat despre acțiunea sa.

Românul i-a spus detectivului că în punga de plastic aflată pe scaunul pasagerului sunt peste o sută de mii de euro în numerar, bani cu care dorea să cumpere un camion în Belgia. Bulgaru a fost arestat pe loc și audiat ulterior. De atunci, el a stat în arest.

Avocatul apărării, Ronan Prendergast, a declarat în instanță că românul locuiește de aproape doi ani în Marea Britanie și lucrează ca șofer de camion la propria sa companie de transport.

Bulgaru a mărturisit detectivului că s-a implicat într-o grupare infracțională și a acumulat o datorie de 9.000 de euro. El a acceptat să efectueze activități de spălare a banilor, pentru a-și plăti 3.500 de euro din datorie.

Românul are foarte puține legături cu Irlanda și a fost în această țară doar pentru a colecta banii și a-i aduce în Marea Britanie, potrivit apărătorului său în instanță. Prendergast a adăugat că Bulgaru a lucrat voluntar în închisoare și a urmat un program de instruire în acordarea primului-ajutor.

Românul este căsătorit, iar soția și copilul său de șapte ani locuiesc în prezent în România. El a declarat că se va muta din nou cu familia sa, imediat după ispășirea pedepsei.

Judecătoarea Pauline Codd l-a condamnat pe Bulgaru la patru ani de închisoare, ultimii doi ani fiind cu suspendare dar cu o serie de condiții. Astfel, românul va trebui să părăsească Irlanda în maxim 10 zile după ce și-a ispășit pedeapsa.

Aceeași judecătoare a declarat în instanță că Bulgaru a călătorit în Irlanda numai pentru a comite această infracțiune și pentru a „a trata cu cel mai rău tip de infractori”. „Trebuie să existe un factor de descurajare pentru acest tip de criminalitate”, a conchis judecătoarea Codd, în timp ce pronunța sentința.

În plus, verdictul final i-a interzis românului să mai intre pe teritoriul irlandez în următorii cinci ani, cu excepția cazului în care este rechemat de autoritățile irlandeze.