joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Un român din Spania cere să fie eutanasiat. Eugen a împușcat trei foști colegi și un polițist

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 23 iunie 2022 Etichete: , , ,

Cunoscut presei spaniole drept „pistolarul din Tarragona”, Marin Eugen Sabău, românul în vârstă de 46 de ani care în decembrie 2021 a împușcat trei foști colegi la sediul companiei Securitas din Tarragona și un polițist, a cerut recent să fie supus procedurii de moarte asistată.

Rezident în localitatea spaniolă Alcover din provincia Tarragona (comunitatea autonomă Catalonia), Sabău este momentan internat în spitalul-penitenciar Terrassa, deoarece a suferit o leziune a măduvei spinării când a fost împușcat de agenții echipei Mossos d’Esquadra după ce și-a atacat foștii colegi.

După cum a explicat postul de radio Cadena Ser Catalunya, citat de cotidianul La Razon, cererea de eutanasiere are avizul medicului lui Sabău, care a fost de acord să se înceapă procedura și a fost oficializată la instanța de instrucție numărul 5 din Tarragona, cea care îl investighează pe român pentru șase tentative de omucidere, posesie de arme și atentat.

Românul a suferit o „leziune incompletă a măduvei spinării” atunci când echipa Mossos d’Esquadra a reușit să-l aresteze în ferma părăsită unde se ascunsese, după ce l-au împușcat în brațe și picioare. Potrivit postului de radio menționat, după arestare medicii i-au amputat un picior, iar leziunea măduvei spinării pe care o suferă în prezent îi provoacă „dependență semnificativă și durere neuropatică”.

De asemenea, unii dintre acuzatori, care reprezintă mai multe dintre victimele atentatului lui Sabău, vor cere oprirea procesului de autorizare a eutanasiei. Acum, „după ce a început măsurile pertinente la nivel medical pentru ameliorarea simptomatologiei, acesta își reiterează ideea de a continua procesul de eutanasie, cu dorința expresă ca posibilitatea morții asistate să îi fie facilitată”.

După ce a expus cazul într-o ședință clinică și „a convenit pertinent cu echipele și secțiile implicate”, echipa medicului care îl îngrijește a acceptat ca Sabău să demareze procedura de primire a eutanasiei, cu dezbaterea juridică pe care aceasta o ridică.

Marin Eugen Sabău

Incidentul s-a petrecut pe 14 decembrie 2021. Sabău, îmbrăcat în femeie, a intrat înarmat în sediul companiei Securitas din Placa de la Mitja Lluna din Tarragona. Cu câteva luni în urmă fusese concediat și deja își amenințase foștii colegi. În ziua respectivă, a tras mai multe focuri de armă în directorul companiei și în alți angajați, provocându-le răni grave.

Ulterior, Sabău a fugit de la locul faptei și apoi a împușcat un agent Mossos. În cele din urmă, românul s-a baricadat într-o fermă abandonată din localitatea Riudoms, iar GEI (Grupul de Intervenții Speciale) a creat un dispozitiv de luptă pentru a-l prinde.

Tentativa de negociere a eșuat și Sabău a continuat să tragă, până când a ajuns să fie lovit de focurile de armă sosite ca răspuns din partea agenților.