miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Un român din Spania face greva foamei după ce a fost concediat pe nedrept. „M-am contaminat cu azbest și m-au dat afară”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 6 decembrie 2021 Etichete: , , , , , ,

Un bărbat român, care a lucrat în centrala nucleară din localitatea spaniolă Almaraz, comunitatea autonomă Extremadura, a decis să intre în greva foamei după ce firma pentru care lucra l-a concediat.

Marian Severin spune însă că a fost concediat pe nedrept, iar motivul real pentru care a rămas fără loc de muncă este că s-a contaminat cu azbest și conducerea firmei nu voia să-și asume răspunderea pentru asta.

„Am început să am mâncărimi pe față, apoi am avut o tuse seacă, ochii iritați, am fost nevoit să merg să mă clătesc cu apă pentru că era ca și cum aș fi avut arsuri. Nu îmi mai trecea, așa că am mers la medicul centralei. Apoi am mers la ambulatoriu. Ceea ce mi s-a întâmplat a fost că am intrat în contact cu praful de azbest și m-am contaminat”, a explicat conaționalul nostru pentru publicația spaniolă El Periodico Extremadura.

„Dar cel mai rău este că, atunci când conducerea firmei a aflat, m-au concediat, spunând că nu am trecut perioada de probă. Am 61 de ani, cum să nu trec perioada de probă cu atâția ani de experiență? Și nu numai asta: nu mi-au mai plătit nici pensiunea la care eram cazat. M-au chemat de la recepție pentru a-mi spune că trebuie să o plătesc eu”, a mai adăugat Marian Severin.

Bărbatul român era angajat al firmei Tamoin, care are un subcontract cu centrala nucleară pentru a efectua diferite lucrări.

Publicația spaniolă a încercat să intre în contact cu conducerea firmei Tamoin, dar a primit un răspuns de la departamentul de Resurse Umane în care se specifică faptul că „nu vor emite nicio declarație”, dar au adăugat și că „tot ceea ce se spune în această privință este fals 100%.”

Între timp, românul de 61 de ani a decis să facă greva foamei, instalându-se în apropierea zonei unde lucra cu două cartoane pe care a scris; „Sunt contaminat cu azbest! Azi eu, mâine tu!!! Ajutor!!!” și „Greva foamei pentru adevăr”.

Marian Severin, 61 de ani, face greva foamei în Spania după ce a fost concediat pe nedrept. Foto: elperiodicoextremadura.com

Marian Severin le-a arătat jurnaliștilor spanioli și documentele medicale în care sunt specificate simptomele precizate de el și pe care mai scrie că motivul consultației medicale este „expunerea la azbest la locul de muncă”.

Tot pe acele documente medicale se mai specifică și că, la momentul expunerii, muncitorul român purta atât ochelari de protecție, cât și mască FFP2.