joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Un român din străinătate a furat o sticlă de whisky de 8.000 de euro. Riscă 10 ani de închisoare

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 4 decembrie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Departamentul de Poliție al orașului american Jackson (Teton, Wyoming) l-a acuzat vineri, 2 decembrie, pe Marian Firu, un român în vârstă de 50 de ani, de furtul unei sticle de scotch în valoare de 8.000 de dolari. Infracțiunea a fost comisă cu exact o lună în urmă într-un magazin local de băuturi alcoolice, potrivit publicației americane Cowboy State Daily.

Conaționalul nostru a fost surprins ulterior solicitând bani trecătorilor pe străzile din localitate și acum se confruntă cu o acuzație de furt, infracțiune care se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare și o amendă de 10.000 de dolari dacă va fi găsit vinovat.

Pe 2 noiembrie, ofițerii Departamentului de Poliție din Jackson au răspuns la un denunț conform căruia cineva a furat o sticlă de scotch Dalmore, vechi de 35 de ani și care costă aproape 8.000 de dolari, de la The Liquor Store, a declarat vineri Lt. Russ Ruschill, directorul de comunicare al departamentului de poliție local.

Ofițerul de poliție Paul Jacobson a văzut imagini ale camerei de securitate care arată „o persoană care seamănă într-adevăr cu Firu” luând sticla de pe raft și îndesând-o la brâul pantalonilor, a spus Ruschill.

Dar poliția nu a reușit atunci să-l identifice pe Firu, ci a făcut-o ceva mai târziu. Un alt polițist din Jackson, de sex feminin, l-ar fi văzut pe Firu în timp ce solicita bani trecătorilor pe 21 noiembrie.

Agenta de poliție, căruia Ruschill nu i-a dat numele, a lucrat la anchetă dar nu a intrat în contact cu suspectul deoarece este însărcinată. Ea l-a recunoscut pe hoțul surprins de camera de supraveghere a magazinului de băuturi alcoolice și l-a alertat pe Jacobson, care l-a arestat pe Firu „fără incidente”.

Ruschill a explicat cum Firu se muta dintr-un colț de stradă în altul cu o pancartă în mâini, pe care scria că are nevoie de bani, deoarece copilul său de șapte ani are cancer. Mai mulți martori au confirmat că l-au văzut pe român primind bani de la trecători.

Deocamdată nu a fost confirmat faptul că suspectul are un copil bolnav de cancer, dar Ruschill a precizat că aceasta nu este considerată o constatare prioritară pentru infracțiunea de furt comisă de român anterior.

După arestare, Firu nu a mai scos nici măcar o vorbă. „A fost ciudat. Nu a spus niciodată că ar dori un avocat, pur și simplu nu a răspuns niciodată la întrebări”, a explicat directorul de comunicare al Jackson Police Department.

Ruschill a menționat că nu este sigur dacă suspectul chiar nu vorbește limba engleză sau se folosește de avertismentul Miranda, conform căruia are dreptul să păstreze tăcerea până la obținerea unui avocat.

Solicitarea de bani a fost în general ilegală în orașul Jackson până în urmă cu puțin mai mult de un an, a spus Ruschill. Pentru că au existat probleme constituționale cu interzicerea acestei practici, orașul și-a schimbat recent legea printr-o ordonanță.

Acum, pentru solicitarea deschisă de fonduri pe o proprietate publică este nevoie de o autorizație specială ce poate fi obținută de la administrația locală.

Dacă Firu nu ar fi fost suspectat de furtul sticlei de scotch, poliția probabil l-ar fi educat cu privire la solicitarea de fonduri și i-ar fi oferit posibilitatea unei cereri de autorizație, a spus Ruschill.

Conaționalul nostru nu a fost citat pentru solicitarea de bani pe o proprietate publică, dar Ruschill a conchis: „În mod normal, nu am aresta oameni pentru furtul unei sticle de băuturi alcoolice. Totuși, o sticlă de scotch de 8.000 de dolari transformă un asemenea furt în infracțiune”.