joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Un român din străinătate a încercat să ardă de vii doi conaționali care au ajuns la spital cu arsuri grave. Condamnat la 12 ani de închisoare

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 13 aprilie 2022 Etichete: , , ,

Un bărbat de naționalitate română, în vârstă de 41 de ani, a fost condamnat marți, 12 aprilie, de către Tribunalul din orașul german Traunstein (Bavaria) la 12 ani de închisoare, după ce în noaptea de 20 iunie 2021 a incendiat intenționat o cameră și a pus în pericol viața a 20 de locatari ai unui bloc destinat cazării lucrătorilor est-europeni din localitatea bavareză Tuntenhausen.

O parte din pagubele provocate de incendiu. Foto: ©Hadersbeck

Inculpatul era beat și doi bărbați din camera incendiată au suferit răni grave, relatează publicația germană Berchtesgadener Anzeiger.

Potrivit rechizitoriului procuraturii, în acea noapte de vară a anului trecut, românul a mers în camera a doi bărbați, deși se afla într-o avansată stare de ebrietate. Unul dintre ei s-a trezit și a întrebat ce se întâmplă. Inculpatul a strigat de mai multe ori: „Te voi ucide, îți voi da foc”.

Inculpatul a vărsat apoi benzina dintr-o canistra de 2,5 litri pe care o cumpărase anterior de la o benzinărie, în timp ce călătorea cu un prieten de la Munchen la Tuntenhausen, și a dat foc combustibilului inflamabil cu o brichetă.

Flăcările s-au extins în camera respectivă și, ulterior, în întregul cămin. Centrul de Control Integrat (un centru de apel în care apelurile de urgență inițiate de orice abonat mobil sau fix sunt ascultate non-stop) a alertat mai multe departamente de pompieri.

Când au sosit pompierii, blocul de apartamente era deja în flăcări. În ciuda operațiunii de stingere rapidă, imobilul a ars în întregime. Ulterior, experții au estimat pagubele aduse clădirii la puțin sub un milion de euro, în timp ce pagubele cauzate de conținutul locuințelor s-au ridicat la încă 200.000 de euro.

Toți locatarii au fost salvați în cele din urmă, majoritatea nevătămați, doar câțiva cu leziuni minore. Cei doi bărbați din camera incendiată inițial au suferit însă răni grave. Unul a trebuit să fie transportat la Clinica de Accidente din Murnau cu leziuni care i-au pus viața în pericol. El a avut arsuri de gradul al doilea pe 60% din suprafața corpului său.

Un medic legist a declarat că nu a mai văzut niciodată astfel de arsuri. Bărbatul a trebuit să fie supus la patru intervenții chirurgicale, inclusiv mai multe grefe de piele și a rămas internat la Spitalul Murnau până pe 9 august 2021.

Tot în acea noapte de iunie, colegul său de cameră a sosit cu ambulanța la Spitalul Rosenheim cu arsuri de gradul doi, atât la nivelul membrelor inferioare, cât și pe partea dreaptă a trunchiului, precum și traumatisme pulmonare prin inhalarea fumului toxic degajat de incendiu.

La proces, inculpatul nu a putut explica foarte clar motivul incendiului. Acesta a declarat că nu își mai aduce aminte nimic. În același timp, el nu i-a exclus pe cei doi locatari ca autori ai incendiului. A băut foarte mult, a mărturisit acesta. El nu a oferit alte informații suplimentare.

Incendiatorul și victimele se cunoșteau încă din copilărie, din satul lor natal din România, și se certau de ani de zile. În moțiunea finală, procurorul l-a acuzat pe inculpat de 20 de tentative de omor și alte infracțiuni, inclusiv „vătămare corporală gravă” din cauza cicatricilor permanente și vătămare corporală periculoasă.

La fel ca locatarii cei mai somnoroși din restul imobilului, cei doi bărbați din camera incendiată inițial au fost „foarte norocoși” să supraviețuiască. Procurorul a cerut 13 ani de închisoare și detenție într-un plasament specific pentru dezalcoolizare.

În schimb, dr. Markus Frank, avocatul apărării din Rosenheim, a subliniat că incendiul s-a încheiat relativ ușor. O pedeapsă cu închisoarea de șapte ani și jumătate și plasament din cauza dependenței de alcool a clientului său, ar fi suficientă.

În plus față de plasament, juriul a considerat că o pedeapsă cu închisoarea era inevitabilă, datorită tentativei de omor, tentativei de incendiere ce putea cauza moartea, incendiere gravă, vătămare corporală gravă și vătămare corporală periculoasă.

Președintele juriului, judecătorul Volker Ziegler a anunțat în verdict că inculpatul va trebui să execute patru ani și jumătate de închisoare, din cei 12, înainte de a începe terapia de dezalcoolizare într-o unitate specifică aflată sub pază.