joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Român din străinătate privit ca un erou în presa locală, a încercat să salveze o bătrână din flăcări

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 22 ianuarie 2022 Etichete: , , , ,

Domiciliat într-un bloc de locuințe din orașul austriac Traun (Linz-Land), Radu Hozan, un bărbat de naționalitate română, în vârstă de 37 de ani, a auzit strigătele de ajutor ale vecinei sale, Eva A., în jurul orei 19:50 de vineri, 21 ianuarie 2022, și a sărit în ajutorul acesteia împreună cu soția sa, Mioara, în vârstă de 35 de ani. Din păcate, curajul cuplului de români a fost în zadar, deoarece vecina cu deficiențe locomotorii deja decedase.

Radu Hozan, 37 de ani, a încercat să salveze o bătrână din flăcări. Foto: krone.at

Nu era prima oară când Eva cerea ajutor, dar acum parcă strigătele erau mai puternice. „Ce se întâmplă cu Eva? Poate că a căzut iar din pat?”

Cum a auzit strigătele, Mioara a deschis ușa apartamentului vecinei, dar a fost lovită în față de dogoarea flăcărilor și de fumul din interior.

„Ne-am auzit vecina strigând după ajutor. Soția mea are o cheie. Ea s-a apropiat, a descuiat ușa și a văzut că era fum și flăcări peste tot. Apoi m-a chemat”, a povestit Radu pentru ziarul austriac Kronen Zeitung. Românul nostru a încercat să stingă focul din apartament cu un stingător găsit pe casa scării, în timp ce un alt vecin a alertat pompierii.

„Am fost la fața locului la șapte minute după apel și am intrat imediat în apartamentul cuprins de flăcări cu o echipă de pompieri dotată cu protecție respiratorie, pentru a salva oamenii. Din păcate, ajutorul nostru a venit prea târziu pentru femeia din apartament, care nu putea fi găsită decât fără viață”, au relatat pompierii din Traun.

Trupul neînsuflețit al bătrânei era în dormitor. O altă vecină a spus că suferea dificultăți de respirație și a fost dusă la spital pentru a fi supusă unui control medical. Cauza incendiului și amploarea pagubelor sunt deocamdată necunoscute, potrivit pompierilor din Traun.

Vecinul român, Radu Hozan, este trist însă. Românul cu suflet mare locuiește de cinci ani în blocul din Traun. El și soția sa aveau grijă de vecina lor invalidă de patru luni, care nu se putea deplasa decât cu un cadru de mers.

„Soția mea mergea de trei ori pe zi acasă la Eva pentru că era bolnavă. Nu mai era în stare să se spele, să gătească și, uneori, nici să mănânce”, spune Radu. Deoarece bătrâna Eva, născută în Budapesta, căzuse în ultima vreme de mai multe ori din pat și trebuia să primească ajutor, le dăduse vecinilor români cheia apartamentului ei.