vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Șase români din SUA au fraudat mai multe bănci cu peste un milion de dolari folosind cecuri furate de la biserici

Scris de: Redacția , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 24 aprilie 2021 Etichete: , , , , , , , , ,

Un român din Statele Unite ale Americii a pledat vinovat în fața acuzațiilor de fraudă bancară și constituirea unui grup infracțional organizat după ce a reușit să obțină 1 115 571,68 de dolari din 2 654 de cecuri furate de la biserici, care erau depuse apoi în conturi deschise la diferite bănci din SUA, unele cu identitățile lor și altele cu identități false. Conaționalul nostru riscă o pedeapsă federală cu închisoarea de până la 30 de ani.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii Marian Ungur, în vârstă de 36 de ani și rezident în Baltimore, Maryland, împreună cu mai mulți complici, au reușit punerea în aplicare, printr-o metodă ingenioasă, a unei fraude de milioane de dolari în perioada iunie 2018 – ianuarie 2020.

Într-un comunicat precedent, instituția americană precizează că Unguru a lucrat în colaborare cu alte șase persoane, dintre care cinci erau, de asemenea, români. Numele complicilor sunt: Diape Seck – 27 de ani și rezident în Rockville, Maryland, Nicolae Gîndac – 52 de ani și rezident în Dania Beach, Florida, precum și Mateus Văduva – 28 de ani și cunoscut cu numele „Romi”, Marius Văduva – 26 de ani, Daniel Velcu – 43 de ani și Vali Unguru – 18 ani, aceștia din urmă fiind rezidenți tot în Baltimore, Maryland.

Pentru săvârșirea infracțiunilor, aceștia accesau adresele de e-mail ale unor biserici sau altor instituții religioase și interceptau cecurile bancare primite de la diferite persoane, depozitându-le în cele din urmă în conturi bancare deschise atât cu identitățile lor reale, cât și cu identități false. Ulterior, banii depuși în conturi erau retrași de la diferite bancomate sau erau cheltuiți cu ajutorul unor carduri de debit asociate conturilor respective.

Unguru a mai declarat că a transferat pentru el cel puțin 90 de cecuri furate, obținând suma de 35 662,79 de dolari, dar a reușit retragerea a numai 22 200 de dolari. Pe baza implicării românului în schemă și a relației cu ceilalți, au fost evaluate pierderi, provocate de fraude și de efectele colaterale ale acestora, cuprinse între 550 000 și 1,5 milioane de dolari. Prejudiciul oficial, însă, s-a ridicat la 1 115 571,68 de dolari de pe un total de 2 654 de cecuri bancare.

Ca parte a acordului cu autoritățile americane, Marian Unguru a acceptat restituirea banilor furați către persoanele păgubite și renunțarea la cei 14 100 de dolari găsiți de anchetatori în timpul percheziției efectuate la domiciliul acestuia pe 9 octombrie 2020. Conaționalul nostru riscă o pedeapsă de până la 30 de ani într-o închisoare federală pentru constituirea unui grup infracțional organizat și fraudă bancară.

Judecătorul tribunalului federal districtual, Theodore D. Chuang, va emite sentința românului ținând cont de ghidul sentințelor federale și după analizarea altor factori legali, Marian Unguru fiind programat pe 28 iulie a.c. pentru comunicarea decizie referitoare la pedeapsa pe care o va primi. Actualele sentințe federale sunt aplicate, de obicei, la jumătate din maximul pedepsei, mai informează sursa citată.

DISTRIBUIE