sâmbătă, 27 aprilie 2024
Informația fără granițe


Un român din UK ajută britanicii să-și cumpere case. „E vorba de oameni și cum le schimbi viața în mod semnificativ”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 30 noiembrie 2021 Etichete: , , , , , ,

Un român în vârstă de 31 de ani, absolvent al celebrei Universități din Oxford, le oferă britanicilor bani pentru a-și cumpăra case, după ce a observat o diferență uriașă între posibilitatea achiziționării unei locuințe în țara noastră și Marea Britanie. Povestea sa este relatată de jurnalista Andra Măciucă pentru publicația britanică The London Economic.

Născut în orașul Roman din județul Neamț, Vadim Toader a ajuns în Marea Britanie în urmă cu peste 12 ani pentru a studia Inginerie, Economie și Management la Universitatea din Oxford.

După patru ani de studiu, perioadă care s-a încheiat cu el absolvind printre studenții de top, românul nostru s-a mutat la Londra pentru a fi consultant de strategie. La puțin timp după aceea, însă, avea să descopere că salariul său, deși considerabil, nu era suficient pentru a cumpăra o casă.

Tânărul român a înființat astfel o companie care ajută tinerii profesioniști, împrumutându-le suma de bani lipsă din avansul pentru apartamentul mult dorit, el susținând că ajutorul său este destinat „în special” persoanele ce „nu au părinți bogați care ar putea face asta singuri”.

„Este rezultatul frustrării mele, născută din faptul că nu-mi puteam permite o casă, atunci când m-am mutat la Londra”, a declarat Toader pentru sursa citată.

Prețurile locuințelor și salariile în Marea Britanie versus România

Șocul lui Toader a apărut în momentul în care a aflat că România are cea mai mare rată de proprietari de locuințe, dintre toate țările europene, conform datelor statistice privind perioada 2019-2020, peste 96% din populația țării sale de baștină fiind proprietari de case.

În același timp, Marea Britanie se află în jumătatea inferioară a clasamentului țărilor europene privind numărul proprietarilor de case, cu 65% dintre cetățeni care au propria lor casă și 85% dintre chiriași doritori să dețină propria locuință, dar care nu își pot permite asta datorită prețurilor mari. Astfel, aproximativ 3,7 milioane de oameni din Marea Britanie se simt blocați în această privință.

Toader este convins că motivul pentru această diferență se datorează raportului dintre prețul proprietății și venituri, acesta fiind „mult mai mic” în România – cu prețurile proprietăților din marile orașe, de aproximativ cinci ori mai mari decât veniturile românilor.

„Poți obține un credit ipotecar care funcționează, unii oameni își pot permite banii. În București poți obține un apartament de 50.000 – 60.000 de euro cu un salariu mediu (anual – n.r.) de 12.000 de euro”, a spus el.

În schimb, și-a amintit de vremea în care își căuta o casă în Londra: „Când încercam să cumpăr o proprietate pentru a nu mai plăti chiria, în momentul în care m-am întâlnit cu un broker ipotecar, mi-a spus: «Nu-ți poți permite nimic, deoarece nu poți împrumuta decât de cinci ori salariul tău și majoritatea proprietăților din Londra sunt de opt ori mai mari decât salariul tău»”.

„În acel moment, câștigam 40.000 de lire sterline, așa că puteam împrumuta în jur de 180.000 de lire sterline și aveam deja un depozit de 20.000 de lire sterline. Așa că, să presupunem că 200.000 de lire sterline puteam strânge, dar casele din Londra la care mă uitam costau în jur de 350.000-400.000 de lire sterline, deci de la opt până la zece ori salariul meu.”

Toader a adăugat: „Exista un decalaj de 200.000 de lire sterline între ceea ce îmi puteam permite și ceea ce îmi doream, și nu îmi doream nimic luxos, îmi doream doar o casă obișnuită. Mi-am dat seama că dacă eu nu pot, atunci marea majoritate a oamenilor nu ar avea nicio șansă, pentru că unii au locuri de muncă în care continuă să lucreze, dar salariul lor nu crește, în timp ce prețurile caselor cresc.”

„Deci, situația se va înrăutăți de-a lungul vieții lor. Și m-am gândit că nu asta este societatea în care vreau să trăiesc, unde 95% dintre oameni nu își pot cumpăra o casă. Ca inginer, m-am gândit că aceasta este o problemă pe care aș dori să o rezolv.”

Dar el crede că inaccesibilitatea este „o problemă tipică” marilor orașe din țările dezvoltate. „Pe măsură ce țările devin tot mai dezvoltate, există din ce în ce mai multă cerere de locuințe, dar nu poți construi atât de mult, așa că prețurile locuințelor devin din ce în ce mai nebunești”, a adăugat el.

Modul în care funcționează Proportunity

Toader s-a decis să rezolve problema, așa că împreună cu un alt român, Ștefan Boronea, au înființat Proportunity, companie ce are acum o echipă multiculturală de 40 de persoane.

Vadim Toader și Ștefan Boronea. Foto: The London Economic (thelondoneconomic.com)

Echipa folosește tehnologie de ultimă oră pentru a prognoza valoarea proprietății în timp și pentru a oferi cumpărătorilor părțile lipsă din depozitele lor, în schimbul a 20% din creșterea valorii proprietății în viitor.

Toader crede că soluția lor este mai bună decât cea a guvernului, despre care el spune nu numai că permite dezvoltatorilor să umfle prețurile – similar modului în care supermarketurile oferă reduceri la prețuri umflate – dar restricționează variantele cumpărătorilor numai pentru construcții noi.

El a adăugat: „Îmbunătățirea noastră constă în faptul că facem și diligență pentru consumator, așa că îi dăm siguranța că nu investesc în nimic ce este excesiv de umflat.”

„Am creat creditorul pe care mi-l doream să existe atunci când căutam o casă în urmă cu opt ani – când te duci și te uiți la o proprietate și habar nu ai dacă plătești prețul corect și agentul imobiliar acționează în mod evident pentru vânzător.”

„Căutăm să facem cumpărarea la fel de ieftină ca și închirierea”

Printre cele aproximativ 200 de povești de succes pe care Toader le-a adunat până acum, încă își amintește cu drag de primii săi clienți: „Îmi amintesc că am primit o șampanie pentru a merge să-l felicit pe Rob și să-i mulțumesc pentru că a avut încredere în noi cu achiziția sa. Și am fost șocat, deoarece când am ajuns și părinții lui erau cu el acolo. Și la final mi-au mulțumit pentru că i-am dat fiului lor șansa de a avea o casă și pentru că ei sunt iubitori de teatru și vor veni la Londra, dar după aceea nu se puteau bucura niciodată împreună de cină. Ei trebuiau întotdeauna să prindă trenul înapoi spre casă.”

„Nu doar că începi o afacere, e vorba de oameni și poți vedea cum le schimbi viața în mod semnificativ. I-am ajutat să-și permită de 100 de ori mai multe case decât ar fi putut obține fără noi,” conchide Toader care nu are de gând să se oprească aici.

„Ne gândim la o opțiune prin care să facem cumpărarea la fel de ieftină ca și închirierea.”

DISTRIBUIE