sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Român din UK, a împrumutat bani pentru a-și salva fiica de la moarte, apoi a fost obligat să vândă droguri

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 5 decembrie 2021 Etichete: , , , ,

Cooptat în traficul de stupefiante din Marea Britanie după ce a împrumutat 10.000 de lire sterline pentru a plăti tratamentul medical al fiicei sale, un român de 46 de ani, tată a doi copii minori, a fost condamnat vineri, 3 decembrie, la 3 ani și 5 luni de închisoare de către instanța Tribunalului Winchester Crown din Basingstoke.

Potrivit publicației locale Basingtoke Gazzette, Nicolae Timirașu a fost racolat în activitatea ilegală de trafic de deroguri pentru rețeaua „Pablo”, în timp ce fiica sa, suspectă de cancer, se afla sub tratament în România. Bărbatul a fost reținut de un ofițer de poliție îmbrăcat în civil, în parcarea Waitrose din parcul de afaceri Basing View (situat în centrul orașului Basingstok, regiunea Hampshire) pe 30 septembrie, după ce un martor a mărturisit cum a procurat drogurile, potrivit audierilor de vineri, 3 decembrie, de la Tribunalul Winchester Crown.

În momentul reținerii sale, asupra lui Timirașu au fost găsite patru doze de cocaină și alte 35 de doze au fost descoperite în mașina sa, alături de 970 de lire sterline în numerar.

Ulterior, polițiștii britanici i-au percheziționat domiciliul din Packenham Road, Kings Furlong, unde au găsit încă 4.325 de lire sterline, patru seturi de cântare pentru stupefiante și o listă de dealeri cu datele lor de contact.

La verificarea telefonului său a sărit în ochi un contact menționat ca „Pabby”, referindu-se la rețeaua de trafic de stupefiante denumită Pablo, potrivit procurorului Rebecca Fairbairn.

Pledând pentru apărare, avocatul Dana Bilan a povestit instanței cum Timirasu a împrumutat bani de la persoanele nepotrivite, pentru a plăti tratamentul fiicei sale.

Avocata românului a precizat despre acesta: „A împrumutat bani de la aceste persoane și ulterior i s-a cerut să vândă droguri pentru ei. Drept urmare, el se află astăzi aici pentru a fi condamnat pentru această infracțiune. Domnul Timirasu este singurul întreținător din punct de vedere financiar al familiei sale și plânge de fiecare dată când vorbește despre fiica lui. A spus că ar face orice pentru copiii săi.”

Domnișoara Bilan a continuat, spunând că soția și copiii inculpatului, care s-au născut în Marea Britanie și acum locuiesc în România, „se bazează financiar pe el.”

Judecătorul Gordon Bebb QC a declarat instanței că el a fost mulțumit de faptul că Timirasu știa „amploarea” traficului de droguri.

El a spus: „Te condamn pentru că ești implicat în comerțul cu cocaină, ai fost efectiv prins când vindeai droguri de clasa A pe străzi. Indică faptul că ai un rol operațional în aprovizionarea stradală. Țin cont de ceea ce spui despre infracțiune, despre presiunea financiară și despre problemele de sănătate ale unuia dintre copiii tăi, dar sunt bucuros că ai fost conștient de amploarea fenomenului.”

De asemenea, românul va plăti și o suprataxă pentru victimele consumului de droguri, banii fiind confiscați, iar drogurile distruse.

Condamnarea sa înseamnă că la eliberare s-ar putea confrunta cu deportarea în România.