joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Un român din UK a început să plângă când judecătorul l-a condamnat la închisoare. Marin a furat telefoane de peste 40.000 de sterline

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 2 aprilie 2022 Etichete: , , , , , ,

Marin Dumitru, un bărbat de naționalitate română în vârstă de 22 de ani și rezident în Bankdale Road, Birmingham (West Midlands), a fost condamnat vineri, 25 martie 2022, la trei ani și zece luni de închisoare de către Tribunalul din Nottingham (East Midlands). La aflarea sentinței, infractorul român a început să plângă, relatează Nottingham Post.

Dumitru a amenințat cu cuțitul trei angajați ai personalului în timp ce jefuia un magazin de telefoane din parcul Victoria Retail din Netherfield (Nottinghamshire) în octombrie 2018. Românul le-a spus calm angajaților: „O să vă jefuiesc acum”, înainte de a fura telefoane mobile în valoare de peste 40.000 de lire sterline.

Ulterior, Dumitru a fugit din Marea Britanie, îndreptându-se inițial către România, apoi spre Germania, înainte ca un mandat internațional de arestare să fie executat și, în cele din urmă, să fie adus înapoi.

Când a comis acest jaf, Dumitru era eliberat pe cauțiune pentru un furt similar de telefoane mobile, în valoare de mii de lire sterline, comis în Winchester (South East) în martie 2018. El a săvârșit două furturi îndrăznețe în aceeași zi – ambele la două magazine diferite aparținând retailerului O2, de unde a sustras modele marca iPhone și Samsung.

Apoi, pe 11 octombrie, a ajuns la Netherfield cu un complice. Inițial s-a erijat într-un client, înainte de a dezvălui personalului că este vorba despre un jaf. El vizitase magazinul de mai multe ori în ultimele două săptămâni, așa cum s-a specificat în rechizitoriul prezentat la Tribunalul din Nottingham, pregătindu-se să fure telefoane în valoare de mii de lire sterline.

Reamintindu-i desfășurarea infracțiunii, judecătorul Julie Warbuton a spus: „Era pe la ora 12:15 când ai intrat în magazin împreună cu o altă persoană. Ați intrat pretinzând că sunteți clienți și ați întrebat dacă telefoanele pot fi scoase din măsurile de securitate pentru a vă uita mai bine la ele.

„Personalul v-a explicat că nu pot face asta din cauza unui jaf recent, iar în acel moment ai răspuns: „Ei bine, o să vă jefuiesc acum. Ai cerut (personalului) să deschidă casa de marcat, nu a fost luat nimic, dar voi doi ați început să trageți telefoanele din zona lor de securitate.

„În acel moment ai observat un angajat în biroul din spate și i-ai cerut să deschidă ușa. Apoi ai intrat în biroul din spate, unde erau prezenți alți doi angajați și ai cerut ca unul dintre ei să deschidă seiful, făcând referire la faptul că ai un cuțit și ți-ai mișcat mâinile spre pantaloni”.

Seiful a fost în cele din urmă deschis de către personalul amenințat și era plin cu telefoane mobile ambalate în cutii. Dumitru și celălalt complice au ieșit apoi prin intrarea din față cu o pradă de aproximativ 80 de telefoane și au fugit cu o mașină parcată în apropiere.

O urmărire a fost lansată rapid de polițiști, iar mașina a fost găsită abandonată în proximitate și s-a constatat că era asigurată pe numele lui Dumitru. În urma unei expertize medico-legale, amprentele lui Dumitru au fost găsite atât pe display-ul unui telefon mobil, cât și pe seiful din birou.

În apărarea acuzatului, Tribunalului din Nottingham i s-a adus la cunoștință faptul că Dumitru devenise tată între timp, de la comiterea infracțiunilor, și că a reflectat asupra faptelor sale în timp ce era izolat 23 de ore pe zi în Germania. În plus, Dumitru și-ar fi văzut numai de două ori fiica în cele șapte luni de când s-a întors în Marea Britanie.

Judecătorul Warbuton a adăugat: „V-ați exprimat remușcarea pentru infracțiuni și am citit scrisoarea pe care ați scris-o personal, asumându-vă responsabilitatea pentru propriile acțiuni și exprimându-vă părerea de rău, în măsura în care simțiți că ați dezamăgit și familia dvs. în general”.

Când s-a pronunțat sentința, Marin Dumitru se afla închis în penitenciarul din Nottingham, fiind conectat prin apel video, și a început să plângă, mai scrie presa locală.

Anchetatorul de poliție Adam Karimjee, de la Poliția din Nottinghamshire, a declarat: „Dumitru a încercat totul pentru a evita să fie prins după ce a comis această infracțiune teribilă, așa că sunt încântat că acum a fost adus în fața justiției.”

„A fost nevoie de multă muncă tenace pentru a obține acest rezultat și sper că asta arată cum echipele de poliție din Nottinghamshire vor lucra fără încetare alături de parteneri, pentru a-i depista pe infractori și a-i aduce în fața instanțelor, chiar dacă aceștia au părăsit țara.”

„Din păcate, nu au existat suficiente dovezi pentru a-l acuza pe cel de-al doilea suspect, dar munca noastră hotărâtă și neobosită în această anchetă ne-a permis să prindem un infractor periculos și să-l tragem la răspundere pentru această infracțiune îngrozitoare.”

„Sper că asta arată, de asemenea, cum forțele de ordine tratează toate rapoartele de jaf cu cea mai mare seriozitate și cum vom epuiza întotdeauna fiecare linie de anchetă pentru a reține suspecții și a aduce infractorii să răspundă pentru acțiunile lor”.