marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Român găsit la vamă cu o sumă de bani mai mare decât cea permisă. Provenea din activități ilegale

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 23 ianuarie 2023 Etichete: , , , ,

Un român în vârstă de 37 de ani, care a încercat în aprilie 2022 să introducă ilegal în Elveția câteva mii de euro dar a fost prins și a primit un ordin de sancționare, a fost găsit vinovat de infracțiunea de spălare de bani de Tribunalul din St. Gallen la jumătatea lunii ianuarie a acestui an.

Conaționalul nostru a fost obligat să plătească o amendă de 400 franci elvețieni, iar dacă recidivează în următorii doi ani va avea de plătit încă 3.200 de franci, potrivit 20min.ch.

La sfârșitul lunii aprilie 2022, românul a călătorit de la locul său de reședință din Germania, în Austria, apoi în Elveția, prin punctul de trecere a frontierei din localitatea Au (cantonul St. Gallen) unde a fost verificat de autoritățile vamale. El le-a declarat vameșilor că avea la el suma de 9.500 de euro numerar. Trebuie menționat că sumele în numerar de 10.000 de euro sau mai mult trebuie declarate în scris autorității vamale.

Totuși, la controlul efectuat asupra sa și a mașinii au fost găsiți mai mulți bani, pe care românul i-a ascuns. Pe lângă banii declarați au mai fost descoperite două teancuri de bancnote în valoare totală de 8.000 de euro. Un teanc de bancnote de 100 și 50 de euro era ascuns sub bancheta din spate a mașinii, iar un al doilea, cu bancnote de 100 de euro, chiar în lenjeria intimă a bărbatului. Autoritatea vamală i-a confiscat toți banii.

Bancnotele prezentau pe suprafața lor reziduuri de droguri

Banii, mașina și bărbatul român au fost verificați pentru eventuale urme de droguri. „Ancheta a arătat că atât mașina, cât și șoferul au fost contaminați masiv cu cocaină și parțial cu MDMA (metilen-dioxid-metilamfetamină cunoscută ca pastile ecstasy)”, a subliniat Parchetul din St. Gallen în ordinul de sancționare.

În cazul numerarului provenit din traficul de droguri, 100% din probele examinate au fost contaminate cu cocaină și parțial cu MDMA. Într-un interviu acordat poliției, românul a declarat că a ascuns cei 8.000 de euro pentru că se temea de confiscarea banilor.

S-a justificat spunând că a luat banii cu el doar pentru că nu avea încredere în prietena sa. Mai mult, conform ordinului de sancționare, el a spus că au fost proprii săi bani pe care i-a economisit.

Banii provin din traficul de droguri

Dar procurorul a ignorat această declarație a inculpatului. „Se poate presupune că din cauza urmelor de pe bani, de pe inculpat și vehiculul său, aceștia sunt bani care au fost folosiți în comerțul cu cocaină”, a precizat procurorul în ordinul de sancționare.

De asemenea, suma de bani a fost împărțită în pachete diferite, care aveau o „valoare nominală tipică traficului de droguri”.

„Inculpatul a acceptat cel puțin că banii pe care i-a transportat ar putea proveni din traficul de droguri”, a continuat procurorul.

Românul trebuie să plătească 1.000 de franci elvețieni

În final. inculpatul a fost găsit vinovat de infracțiunea de spălare de bani și a fost condamnat la o amendă condiționată de 80 de rate zilnice de 40 de franci, adică un total de 3.200 de franci elvețieni. El trebuie să plătească această sumă doar dacă va comite o altă infracțiune în următorii doi ani.

În plus, conaționalul nostru trebuie să plătească imediat o amendă de 400 de franci elvețieni. Dacă nu o face, va trebui să meargă la închisoare o perioadă de 10 zile.

În plus față de amenda primită, va trebui să plătească taxe și cheltuieli de judecată în valoare de 600 de franci elvețieni, precum și costuri procedurale valorând o sumă necunoscută. Sentința nu este definitivă.

DISTRIBUIE