marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Român în Anglia, organizator de turnee de minifotbal dedicate românilor de pe teritoriul britanic

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Evenimente În evidență Prima pagină Știri - sâmbătă, 2 martie 2024 Etichete: , , , ,

Vali Prosop, originar din Vrancea, s-a stabilit în Anglia în 2017 și a reușit să transforme pasiunea sa pentru minifotbal într-un proiect de succes, organizând turnee dedicate românilor de pe teritoriul britanic.

Povestea sa a început în 2011, când a participat pentru prima oară la un turneu de minifotbal, moment care i-a definit ulterior traseul profesional și personal, menționează Sport.ro.

După ce și-a construit o experiență solidă în România, organizând primul său turneu în 2016, a decis să-și continue visul în Marea Britanie, unde, la sfârșitul anului 2022, a organizat primul turneu de minifotbal, un eveniment care a reunit 16 echipe din această țară:

„Am ajuns în Anglia cu o oarecare experiență cultivată în România cu privire la organizarea turneelor de minifotbal. La un moment dat, m-am ocupat cu asta la noi în țară. Iar când m-am mutat definitiv în Marea Britanie, mi-am dorit mult timp să găsesc un spațiu în care să-mi pot exercita pasiunea. Am luat decizia asta, să începem în Anglia și să vedem dacă putem reuși ceva aici.

Am fost la Bristol într-un timp și am văzut cum se organizează un turneu. Să văd cum se fac lucrurile și cum ar prinde pentru români. M-am decis pe 4 decembrie 2022 să organizez primul meu turneu. A avut 16 echipe din toată Anglia. Am simțit că a fost un succes. Din acel moment mi-am dorit să aprofundez toată treaba asta. Am încercat de fiecare dată să îmbunătățesc totul. De la arbitri, până la organizare”, a declarat el pentru sursa citată.

Români în Marea Britanie, participanți la turneee de minifotbal. Sursa foto: Sport.ro

Vali Prosop locuiește în orașul Banbury și a lucrat inițial într-o companie de închirieri auto, menținându-și totodată interesul pentru minifotbal.

Familia îi este alături în acest demers, soția și fiica sa de 6 ani fiind prezente la evenimentele organizate de el. Turneele se desfășoară în Daventry, un orășel care oferă condiții excelente pentru desfășurarea competițiilor și pentru socializarea participanților.

Românul a reușit să creeze o comunitate prin aceste turnee, ajungând la cea de-a 15-a ediție, cu echipe venind din toată Anglia.

„Sunt turnee pentru români. Majoritatea echipelor sunt românești. Una singură e din Anglia. Fiecare echipă românească are, totuși, voie să aducă unul sau doi jucători de altă naționalitate”, a precizat românul.

Vali Prosop, în centru imaginii. Sursa foto: Sport.ro

Interacțiunea cu Federația Engleză de Minifotbal a deschis noi oportunități, inclusiv participarea la Campionatele Europene.

Este mândru de rădăcinile românești ale proiectului său, aducând minifotbalul românesc în Marea Britanie, cu specificul său, de la porțile de handbal până la regulamentele interne.

Întrebat despre situația minifotbalului în România comparativ cu Anglia, Prosop consideră că România se află în topul organizărilor de minifotbal, având o structură bine pusă la punct atât la nivel local, cât și național:

„România e numărul unu la minifotbal. Nu vreau să exagerez. Hai să zic, totuși, în primele trei din lume. Așa bine organizate mai sunt Mexic și Cehia. Acum vedem ce se va mai întâmpla și în acest an”, a spus conaționalul nostru.

Planurile sale pentru viitor includ îmbunătățirea calității turneelor, introducerea sistemului VAR și extinderea competițiilor în alte orașe din Marea Britanie, precum Bournemouth și Londra, cu scopul de a facilita accesul echipelor la aceste evenimente:

„În ultimele luni am fost extrem de focusat pentru ce înseamnă proiectul 5Plus1 UK. Planul meu ăsta e. Să fac competiții și în afara orașului Daventry. Am găsit o bază frumoasă în Bournemouth. În Londra. Chiar în Capitală am semnat un contract în urmă cu câteva zile.

Încercăm să ducem ușor, ușor, din ce în ce mai sus acest proiect de 5Plus1 UK. La sfârșitul anului acesta îmi doresc să ajungem la 100-120 de echipe interesate de competițiile noastre. Vreau să grupăm echipele pe zone. Să dăm drumul campionatelor.

Spre exemplu, cei din Cardiff călătoresc trei ore și jumătate să participe la turneele noastre din Daventry. Vreau să găsesc terenuri aproape de fiecare echipă interesată de turnee și de campionate. Va fi mult mai ușor pentru toată lumea, astfel”, este de părere românul.

Prin dedicarea și pasiunea sa, Vali Prosop nu doar că a adus o bucată din România în Marea Britanie, dar a și construit o comunitate prin sport, demonstrând că visele pot deveni realitate cu perseverență și muncă.

DISTRIBUIE