sâmbătă, 12 octombrie 2024
Informația fără granițe


Român întors din străinătate, cunoscut drept „Alex cu menta”. Cultivă salată și plante aromatice

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Prima pagină Știri - marți, 9 iulie 2024 Etichete: , , , , ,

Un tânăr de 35 de ani din Timiș, Alexandru Levai,  revenit în România după șase ani petrecuți în Austria, a devenit un important furnizor de mentă, salată și plante aromatice pentru restaurantele și barurile din Timișoara.

„Alex cu menta”, așa cum este cunoscut tânărul, susține că pentru mica lui afacere muncește mult, dar satisfacțiile sunt pe măsură, menționează Libertatea.

Menta cultivată de Alex. Sursa foto: Libertatea

Crescut în Giarmata, o localitate de lângă Timișoara, Alex și-a petrecut copilăria într-o gospodărie tradițională cu animale și albine. A absolvit Facultatea de Inginerie și Protecția Mediului de la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara, însă inițial nu a lucrat în domeniu.

După ce a lucrat ca ospătar și taximetrist, Alex s-a mutat în Austria împreună cu soția sa, care este traducător și interpret de limba germană, franceză și italiană.

În Austria, tânărul nostru conațional a lucrat pentru cunoscutul producător de electrocasnice Miele, montând aparate electrocasnice.

Pandemia l-a determinat să se întoarcă în România, împreună cu soția:

„Am făcut montaje de aparate electrocasnice, mașini de spălat vase, plite, cuptoare și așa mai departe”, povestește Alex. În pandemie, după șase ani petrecuți în Austria, unde au reușit să cumpere și o casă cu un credit bancar, tânăra familie a decis să se întoarcă în România.

„Se vehiculau tot felul de chestii, că se vor introduce noi reguli, că vaccinul va fi obligatoriu și chestii din astea. Am zis «hai să ne-ntoarcem înapoi în țară că nu-i de noi aici, am fost, am văzut…». Între timp, în ultimul an în care am stat în Austria dădusem avansul pentru casa în care stăm acum, la Charlottenburg (n.r. – singurul sat „rotund” din România). În 6 ianuarie, anul acesta, s-au împlinit trei ani de când ne-am întors în țară”, a explicat Alexandru.

Ajuns în Șarlota, căutat o idee de afacere viabilă. Inițial, a dorit să cultive legume, dar a renunțat, considerând că nu ar fi profitabil. Într-o după-amiază de duminică, a luat decizia să încerce cu cultivarea de mentă.

În momentul în care a căutat menta pe care să o planteze, Alex a găsit un furnizor de material săditor din București. „L-am sunat, i-am zis ce vrem să facem, că vreau să încep cu 100 de metri pătrați de mentă. Nu știam eu cu ce se mănâncă la început. Era o lume complet nouă pentru mine. El mă întreabă: «Dar ce vrei să faci cu ea?». «Păi, vreau să o uscăm, să facem ceaiuri». Exact așa mi-a răspuns, astea sunt cuvintele lui: «Băi, băiatule, bagă-ți mințile în cap. Vinde-o verde la restaurante». Am zis: «Na. Hai s-o încercăm și pe asta»”, povestește Alex.

A modificat o parte din podul casei și a construit o uscătorie pentru ceaiuri artizanale. După ce a primit stolonii de mentă, a început să vândă buchețele de mentă proaspătă la restaurantele din Timișoara. Succesul a fost imediat, datorită prospețimii și calității superioare a mentei sale, comparativ cu cea din comerț.

În patru ani, Alex și-a extins suprafața cultivată și a diversificat producția, adăugând busuioc și cimbrișor.

Solarul cu plante aromatice. Sursa foto: Libertatea

Colaborează cu mari restaurante din Timișoara, inclusiv grupul Del Corso, livrând frunze și plante aromatice proaspete. Secretul succesului său constă în calitate, controlul riguros al temperaturii și livrările prompte.

Deși afacerea este profitabilă, Alex se confruntă cu provocările obișnuite ale fermierilor, inclusiv lipsa forței de muncă. În ciuda dificultăților, el rămâne implicat direct în toate aspectele afacerii, de la plantare și recoltare până la livrare. „La noi în țară, mentalitatea de patron este prost înțeleasă. Dacă vrei ca un lucru să fie bine făcut, trebuie să-l faci cu mâna ta”, spune Alex.

Salată cultivată de Alex. Sursa foto: Libertatea

Profitul afacerii este semnificativ, 60% din venituri fiind profit. În sezonul cald, de la aprilie până în septembrie, tânărul  reușește să câștige suficient cât să acopere cheltuielile pentru tot anul, datorită prețului ridicat al plantelor aromatice.

Pentru românii din străinătate care se gândesc să revină acasă, Alex are un sfat clar: să aibă un plan bine definit și resurse financiare suficiente. „Cine vine înapoi trebuie să aibă o viziune asupra unui plan de afaceri și un cheag de bani”, recomandă el, subliniind importanța pregătirii și a calculării atente a riscurilor financiare.

Astfel, povestea lui „Alex cu Menta” este un exemplu inspirator de adaptabilitate și succes în agricultură, demonstrând că, cu pasiune și muncă asiduă, se pot atinge obiective remarcabile chiar și în fața provocărilor.