joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Român invalid exploatat în Spania de un grup de conaționali. L-au pus să cerșească și îi luau toți banii

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - marți, 8 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Un român cu dizabilități de gradul doi, care era forțat să cerșească pe străzile orașului spaniol Alicante (comunitatea Valenciană), a fost eliberat din „ghearele” unui grup infracțional organizat de către agenții Poliției Naționale în colaborare cu Poliția Locală și Procuratura Română din Spania.

Cei cinci membri ai clanului care l-au abuzat și agresat fizic, respectiv trei femei cu vârste cuprinse între 24 și 52 de ani și un bărbat de aceeași naționalitate cu victima, precum și un cetățean spaniol, au fost arestați, relatează OK Diario.

Imediat după moartea mamei sale din România, bărbatul invalid a rămas singur, moment în care inculpații pur și simplu l-au capturat și l-au adus în Alicante, unde a fost forțat să cerșească.

Acum, aceștia sunt acuzați de comiterea a două infracțiuni grave: apartenența la un grup infracțional organizat și trafic de ființe umane în scopul de a cerși, potrivit comunicatului Poliției Naționale.

Prima instituție care a fost avertizată că ceva ciudat se întâmplă în jurul victimei a fost Poliția locală din Alicante care a fost informată de faptul că un bărbat cu dizabilități vizibile era amenințat și forțat de o altă persoană, care pretindea că este înrudită cu el, să cerșească pe străzi. Victima primea vizite constante de la o femeie, care îi lua banii, dar care nu i-a oferit niciodată măcar o sticlă de apă sau ceva de mâncare.

Iar bărbatul invalid era obligat să suporte temperaturi extrem de ridicate și să rămână în același loc mai mult de 12 de ore pentru că, tocmai din cauza handicapului său, nu se putea deplasa. Agenții de poliție au fost cei care au dus victima la serviciile sociale, pentru a primi un scaun cu rotile și un loc de cazare.

Însă doar 24 de ore mai târziu, polițiștii locali au găsit aceeași persoană în același loc, deoarece fusese luată din centrul în care se afla de cineva care pretindea că îi este rudă. Având în vedere această situație dubioasă, polițiștii locali au decis să aducă faptele la cunoștința Poliției Naționale.

Poliția Națională a demarat imediat investigațiile și din negocierile purtate cu Consulul României a aflat că între victimă și cei cinci arestați nu există absolut nicio legătură de rudenie. Cei cinci erau doar membrii unui clan interlop, care l-a supus pe bărbatul invalid unei supravegheri stricte.

După ce l-au capturat în țara sa natală, inculpații l-au transportat în Spania cu autocarul, special pentru a-l forța să cerșească. Bărbatul invalid a trăit într-o stare de frică permanentă, deoarece a fost supus constant abuzului fizic. Era deposedat de toți banii, inculpații profitând de situația sa de vulnerabilitate. Aceștia i-au reținut până și actul de identitate.

Victima a fost transferată la Spitalul General din Alicante pentru a primi asistență medicală și apoi transferată într-un cămin de plasament, în funcție de nevoile sale. În ceea ce privește inculpații, vor fi judecați și vor suporta consecințele propriilor fapte.