joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


Un român riscă 20 de ani de pușcărie în străinătate. Ajuta conaționali să intre ilegal în SUA

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - vineri, 17 noiembrie 2023 Etichete: , , , , ,

Ionel Niculae, un cetățean român în vârstă de 48 de ani, fără statut legal în Statele Unite, a fost inculpat săptămâna aceasta pentru nu mai puțin de 13 infracțiuni federale. El este acuzat că a încercat să introducă ilegal în SUA alți șase cetățeni români, a anunțat Tessa M. Gorman, procuror federal interimar.

Niculae, cunoscut și sub numele de Adrian Dumitrescu, a fost arestat lângă Lynden (Washington), la locul unui accident unde mașina pe care o conducea s-a răsturnat, rănind grav trei pasageri, toți cetățeni români, informează comunicatul emis de Justice.gov.

Jeep-ul condus de Niculae a fost văzut trecând ilegal în Canada cu trei zile înainte de accidentul din 17 septembrie 2023. În ziua accidentului, ofițerii de la granița canadiană au obținut imagini cu Jeep-ul care circula în apropierea frontierei Canada/SUA, iar puțin după, o cameră de pe partea SUA a înregistrat imagini cu Jeep-ul trecând frontiera prin câmpurile agricole de lângă Lynden.

Agenții Border Patrol au pornit în căutarea Jeep-ului și au fost rapid alertați de Departamentul de Poliție Sumas că Jeep-ul a fost implicat într-un accident cu un alt SUV. Jeep-ul s-a răsturnat, iar trei dintre cei șase pasageri români din mașină au suferit fracturi – doi cu pelvisul rupt și unul cu piciorul rupt. Niculae nu a fost rănit.

Niciuna dintre persoanele din Jeep nu se afla legal în Statele Unite. Niculae deținea permise de conducere atât pentru Washington, cât și pentru California și pare să fi locuit în sudul Californiei. El a fost reținut la Centrul de Detenție Federal din SeaTac de când a fost pus sub acuzare prin plângere penală pe 20 septembrie 2023.

Ionel Niculae riscă 20 de ani de închisoare

Introducerea unei persoane fără documente în SUA în alt loc decât un punct de intrare desemnat, rezultând răni grave, este pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare. Introducerea unei persoane fără documente în SUA în alt loc decât un punct de intrare desemnat este pedepsită cu până la zece ani de închisoare. Ajutorul și instigarea la intrarea necorespunzătoare a unei persoane fără documente este pedepsită cu până la șase luni de închisoare.

Cazul este investigat de Homeland Security Investigations (HSI) și U.S. Border Patrol, cu asistență din partea Poliției Statului Washington și Departamentului de Poliție Sumas.