joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Un român și o fostă Miss mexicană au furat din Spania vin în valoarea de 1,7 milioane de euro. Arestați după 9 luni de urmărire

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 21 iulie 2022 Etichete: , , , , , ,

Un român și o fostă Miss Earth din Mexic a furat 45 de sticle de vin vechi, evaluate la aproximativ 1,7 milioane de euro, și au dispărut. Marți, 19 iulie, cei doi au fost reținuți de autoritățile din Croația la punctul de trecere a graniței din Muntenegru.

Constantin Gabriel Dumitru, un bărbat născut în România, în 1975, și care are a doua naționalitate olandeză, împreună cu partenera sa de naționalitate mexicană și fostă Miss Earth State of Mexico, Priscila Lara Guevara, în vârstă de 28 de ani, au comis un jaf mai puțin obișnuit la data de 27 octombrie 2021, la cunoscutul hotel-restaurant Atrio din orașul spaniol Cáceres (Extremadura).

Cuplul româno-olandez pare copia mai puțin violentă a celebrilor Bonnie și Clyde din anii 1931-1934, după care s-a realizat în 1967 clasicul și mult apreciatul film cu numele lor, ce i-a avut ca protagoniști pe minunații actori Faye Dunaway și Warren Beaty în rolurile principale.

Cu o zi înainte de comiterea jafului, informează Telemundo, Priscila a sunat și a rezervat o cameră sub numele de Mirka Golubic, același nume cu care se mai înregistrase anterior la hotelul-restaurant Atrio. Frumoasa mexicancă a folosit o carte de identitate elvețiană falsă, potrivit surselor din anchetă. Îmbrăcată cu o perucă închisă la culoare, ochelari de soare și o mască, ea a anunțat la recepție că va lua cina în aceeași seară, împreună cu un însoțitor.

Nu a fost prima dată când au mâncat împreună în celebrul restaurant al bucătarului Toño Pérez. Priscila mai fusese cu Constantin de trei ori de la începutul aceluiași an: în iunie, august și septembrie; de două ori la cină și o dată la prânz.

Agenții Poliției Naționale care au urmat traseul cuplului în cele nouă luni în care a durat ancheta suspectează că acele vizite ar fi fost pregătitoare jafului comis în acea noapte de octombrie: 45 de sticle din cele mai bune vinuri ale cramei, evaluate împreună la peste 1,6 milioane de euro.

Imediat după cină, cei doi clienți au urmat tradiția Atrio, care își invită clienții să viziteze crama sa istorică, apoi au urcat în cameră, în ciuda faptului că însoțitorul (pe jumătate ascuns în spatele măștii) nu s-a înregistrat la recepție.

Era ora 1:00 dimineața, când a mai rămas o singură recepționeră din tot personalul hotelului. Priscila a sunat spunând că îi este foame și, în ciuda faptului că bucătăria era închisă, recepționera a acceptat să-i pregătească o salată.

Anchetatorii cred că, în timp ce Priscila îl ținea ocupat pe chelner, cerându-i „niște desert”, Constantin a coborât cu trei rucsacuri goale în pivnița aflată la subsol. A deschis ușa pivniței cu o „copie după cartela magnetică aferentă de la ușă sau cu un card furat”, anchetatorii încă nu au aflat cum a reușit să intre.

Românul a colectat în rucsacuri nu mai puțin de 45 de sticle de vin, printre care și un „Chateau d’Yquem” din 1806 (310.000 euro) și alte șase vinuri din secolul al XIX-lea. „Aceste sticle fac parte din istoria mea personală, din istoria Atrio, dar și a lui Cáceres, a cetățenilor săi, a tuturor iubitorilor lumii vinului”, a precizat bucătarul Toño Pérez.

Potrivit unor surse din anchetă, camerele de supraveghere ale hotelului au înregistrat mișcările studiate și sincronizate ale cuplului. La 5:00 dimineața, după ce au înfășurat sticlele în prosoape și cearșafuri, pentru a nu se sparge în timp ce erau transportate în rucsacuri, au făcut check-out și au părăsit stabilimentul pe jos, fără să lase nici măcar o urmă.

Au dispărut mergând cu rucsacurile în spate. Ulterior, a doua zi, toată presa vorbea despre furtul misterios al „comorii” de la Atrio. Profesionalismul jafului i-a făcut pe polițiști să creadă inițial că este vorba despre un grup organizat.

Au trecut luni de zile până când anchetatorii de la Unitatea Centrală pentru Infracțiuni Specializate și Violente (UDEV) și cei de la Poliția Judiciară Cáceres i-au identificat. Au văzut zeci de camere, au efectuat mii de verificări, au făcut tot felul de comparații până au găsit un bărbat care fusese arestat de două ori în cartierul Madrid din Salamanca, pentru că a furat sticle de vin de mare valoare din magazinele Gourmet.

Aspectul acestuia se potrivea cu Constantin și a fost localizat în Cáceres, însoțit de partenera sa din ziua evenimentelor de la Atrio. Agenții au ajuns la locuința sa, un apartament lângă El Corte Inglés de Campo de las Naciones din Madrid, dar cei doi plecaseră deja.

„Au părăsit Spania la câteva zile după ce au comis jaful”, au declarat surse din anchetă. Din nou, și în ciuda faptului că le cunoșteau identitatea, le-au pierdut urma.

Românul și frumoasa mexicană. Foto: dailymail.co.uk

Colaborarea cu poliția din alte țări a dat roade și agenții au aflat că cei doi au fost în România în ianuarie 2022, unde Constantin și-a reînnoit pașaportul. De asemenea, au descoperit că acesta a fost mai fost arestat pentru că a furat sticle de vin la un Duty Free de pe aeroportul din Geneva (Elveția).

Agenții și-au introdus datele în bazele de date ale poliției internaționale, în cazul în care ar fi fost depistați în oricare dintre statele membre. Judecătorul de la Tribunalul de instrucție nr. 4 din Cáceres a emis imediat un mandat european de arestare, iar poliția croată i-a arestat când se întorceau în această țară din Muntenegru.

Autoritățile croate îi vor pune pe cei doi suspecți la dispoziția justiției spaniole, unde se vor confrunta cu acuzația de jaf prin efracție, cu circumstanțe agravante (probabil) ale bunurilor furate. Spre dezamăgirea bucătarului Toño Pérez, nici măcar una dintre cele 45 de sticle de vin nu a fost recuperată de la noul cuplu Bonnie și Clyde. Să sperăm că interogatoriile la care vor fi supuși cei doi hoți vor returna măcar o parte a „comorii” aparținând Cáceres.