marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


Român stabilit în Austria, greva foamei împotriva rasismului. „Mă simt ca un gunoi”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 16 septembrie 2023 Etichete: , ,

Un român stabilit în Austria a ajuns în centrul atenției în această țară după ce a decis să facă greva foamei împotriva rasismului. Protestul său se desfășoară în Heuplatz, o piață din localitatea Klagenfurt, capitala landului federal Carintia din Austria de sud.

Locul în care bărbatul român protestează. Sursă foto: 5min.at.

Cu un nod în gât și lacrimi în ochi, el și-a împărtășit experiențele de rasism prin care a trecut în țara adoptivă într-un interviu acordat publicației „5 Minuten”.

În anii ’80, Tristan, așa cum l-au poreclit jurnaliștii austrieci pentru a-i proteja identitatea, a fugit din România pentru a scăpa de regimul Ceaușescu.

În Austria, el a găsit refugiu și protecție sub azil politic. Între timp, conaționalul nostru a obținut și cetățenia austriacă. Cu toate acestea, încă se simte un străin în țara în care trăiește de circa 40 de ani deja.

„Am o viață bună aici, dar comentariile rasiste m-au adus la capătul răbdării. Tot aud: ‘Du G’sindel’ (Tu ești jeg) ‘Scheiß Ausländer’ (Du-te dracu’ de străin).

Cu timpul, din nefericire, te obișnuiești cu ura, dar vine un moment când nu mai poți suporta. Din această cauză, am avut o prăbușire nervoasă și am fost nevoit să mă internez la spital”, a declarat românul, încercând să-și rețină lacrimile.

Bărbatul spune că se simte tratat ca un obiect de aruncat. Motivul prăbușirii nervoase a fost, potrivit mărturiei sale, o dispută cu vecinii. Aceștia s-au simțit deranjați de faptul că asculta muzică românească și a agățat steagul țării sale natale. Steagul românesc a fost aruncat în final la gunoi.

„La fel cum steagul a fost aruncat la gunoi, mă simt și eu tratat ca un obiect de aruncat. Am fost atât de mult hărțuit încât am ajuns la spital”, a mai spus românul.

Prin greva foamei, Tristan dorește să se opună urii față de străini și violenței: „Sunt hotărât să continui. Rasismul trebuie să înceteze și exact pentru asta sunt aici.”