luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


Român stabilit în Spania, unul dintre cei mai căutați podotehniști din această țară

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Evenimente În evidență Prima pagină Știri - luni, 10 iulie 2023 Etichete: , , , , , ,

Într-un peisaj dominat de munți și pășuni luxuriante din nordul Spaniei, Gheorghe Marius Păcurar, un român în vârstă de 48 de ani, originar din Cluj-Napoca, a reușit să își facă un nume și o carieră solidă într-un domeniu mai puțin obișnuit, dar vital pentru industria agro-zootehnică: podotehnia (parte a îngrijirii și întreținerii în condiții optime a copitei vacilor).

Marius Păcurar, cu peste două decenii de experiență în spate, este unul dintre cei mai căutați podotehniști din Spania, specializat în îngrijirea ongloanelor (copitelor) la vaci.

În urmă cu 24 de ani, românul a părăsit țara natală în căutarea unui rost și unui viitor mai bun. Munca asiduă, dăruirea și profesionalismul l-au făcut să se remarce în lumea agro-zootehnică spaniolă, fiind capabil să se ocupe de 150 de vaci într-o singură zi.

În prezent, lucrează pentru o companie cu sediul în Llerida, un oraș situat la 160 km de Barcelona (Catalunia), și se pregătește să devină asociat, după 24 de ani de muncă și îmbunătățire profesională constantă.

Marius Păcurar, un podotehnist român cu performanțe în Spania. Foto: Revista frisona

Marius Păcurar și-a împărtășit de curând experiența cu publicația Agrointeligența

Raportându-se la experiența sa, românul a observat că vacile Holstein, renumite pentru productivitatea lor în ceea ce privește producția de lapte, au cele mai multe probleme cu șchiopătatul.

„Bolile la nivelul ongloanelor depind foarte mult și de rasă. Cea mai productivă vacă e cea mai șchioapă, deci Holsteinul are cele mai multe probleme, dar merită. E singura vacă care face bani și e cea mai sigură.”, a declarat bărbatul român.

În pofida problemelor întâmpinate, specialiștii precum Marius Păcurar sunt esențiali pentru sănătatea și productivitatea acestor animale. „Fermierii trebuie, de asemenea, să realizeze că este foarte importantă starea vacii pentru producție: trebuie să nu șchioapete – totul vine de la picioare. Dacă nu se ridică și nu mănâncă, nu produce lapte”, a explicat el.

Deși nu intenționează să se întoarcă în România, Păcurar urmărește cu interes evoluțiile din industria agro-zootehnică românească. Într-o recentă vizită la o fermă din Timișoara, a fost plăcut surprins de dotările tehnologice existente, dar a observat lipsa de specialiști în podotehnie.

Un alt aspect interesant pe care l-a menționat a fost diferența între fermele din România și cele din Spania, unde mulți crescători de bovine nu dețin pământ, achiziționându-și în totalitate hrana pentru animale. În România, situația este inversă, majoritatea fermierilor de bovine deținând și terenuri agricole.

„Fermele din Spania au, în schimb, cheltuieli foarte mari. În România, majoritatea celor care au ferme de vaci, lucrează și pământ. În schimb, aici nu. Am aici un client cu o fermă de 3.500 de vaci, nu are o palmă de pământ. Furajele pentru animale le cumpără – șroturile, lucerna, tot, nu are câmpuri să producă. În România, nu ai cheltuieli așa mari dacă ai animale pentru că dacă ai animale, ai și pământ, așa e… ”

Fie că este în România sau în Spania, este clar că expertiza și profesionalismul lui Gheorghe Marius Păcurar sunt esențiale pentru sănătatea animalelor pe care le are sub observație.

El le-a transmis fermierilor români să acorde atenție sănătății ongloanelor și să investească mai mult în bunăstarea bovinelor:

„Nu contează ce ferme au, o vacă trebuie să fie sănătoasă, să producă lapte. Fermierii români trebuie să aibă mai multă grijă de ele. Nu mai e ca acum 20 de ani, s-au schimbat multe. S-au robotizat multe chestii, s-au făcut multe lucruri noi. E foarte ușor de făcut, numai să vrei și să te intereseze. La noi problema e că o fermă mare se gândește că are totul. Un inginer sau veterinar nu poate să curețe ongloanele la vaci, trebuie un specialist. Veterinarul are meseria lui, un podotehnist are picioarele la vacă și doar de alea răspunde”, a concluzionat podotehnistul român.