sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


Româncă aleasă consilier local în Irlanda. „O țară foarte primitoare pentru străini”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 12 iunie 2024 Etichete: , , ,

Lumi Panaite Fahey, o femeie româncă în vârstă de 47 de ani, a fost aleasă consilier local pentru zona electorală Celbridge din partea partidului Fine Gael, la doar o lună după ce a solicitat ajutorul unui deputat pentru comportamente antisociale din cartierul său.

Ea a fost aleasă sâmbătă, devenind astfel primul consilier Fine Gael din acest oraș după 20 de ani, informează Irish Times.

Cu doar trei săptămâni și jumătate înainte de alegeri, Lumi Panaite Fahey a început o campanie intensă

„L-am întâlnit pe domnul Durkan sâmbătă. M-a întrebat dacă aș fi interesată să candidez. Până luni aveam deja prima întâlnire cu sediul central al Fine Gael”, a declarat ea. „Nu aveam nicio legătură cu politica din Irlanda înainte de asta.

Nu aveam nicio afiliere politică. Partidul m-a ales pe mine, nu eu am ales partidul, dar valorile lui sunt aliniate cu credințele mele. Este un partid progresist.”

Panaite Fahey a acceptat provocarea fără ezitare, motivată de dorința de a face o schimbare pentru fiul ei de 11 ani, care are nevoi speciale, și pentru care a militat pentru servicii adecvate. Ea a imigrat în Irlanda în 1998, a devenit cetățean irlandez în 2000 și s-a calificat ca avocat în 2020.

Printre problemele pe care dorește să le abordeze la nivel de consiliu se numără lipsa apei, locuințele, reducerea blocajelor de trafic și absența unei piscine în oraș.

„Cred că alegerea mea arată că Irlanda este o țară tolerantă, în contrast cu retorica recentă anti-imigrație și protestele. Irlanda este o țară foarte primitoare pentru străini. M-am calificat ca avocat cu o bursă integrală de la Law Society. Irlanda oferă oamenilor o șansă,” a subliniat ea.