joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Româncă din Franța, mamă a 7 copii, expulzată de autorități pentru infracțiuni minore. Proteste împotriva deciziei autorităților franceze

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Fără categorie Știri - sâmbătă, 9 iulie 2022 Etichete: , , ,

Coco Rădulescu, mamă de naționalitate română a șapte copii minori, a fost expulzată joi, 7 iulie 2022, de pe teritoriul Franței, deoarece luna trecută a fost arestată pentru comiterea unui furt. Conform deciziei unui judecător de libertăți și detenție, femeia a fost trimisă la București, în ciuda mobilizării numeroșilor susținători ai conaționalei noastre care nu au fost de acord cu instanța.

Coco Rădulescu a fost arestată pe 13 iunie a.c. pentru furt și a fost sesizată de prefectura departamentului Hauts-de-Seine (regiunea Île-de France) cu obligația OQTF ( Obligation de quitter la France) de a părăsi teritoriul francez în aceeași zi. Totuși, ea a fost plasată într-un centru de detenție, unde a intrat în greva foamei.

Rudele femeii, precum și profesorii școlii unde sunt școlarizați copiii săi, în orașul Nanterre, s-au mobilizat două săptămâni mai târziu împotriva expulzării româncei, dar acest lucru nu a ajutat. Judecătorul de libertăți a autorizat prelungirea detenției sale, iar decizia de „expulzare” emisă de prefectură a fost pusă în aplicare 24 de zile mai târziu.

În pofida cetățeniei europene, începând cu anul 2016, orice persoană este supusă obligației de părăsire a teritoriului francez (OQTF) în caz că este considerată un pericol pentru ordinea publică.

De la sosirea ei în Franța, Coco Rădulescu a fost arestată de trei ori pentru infracțiuni cum ar fi „furt într-o întâlnire, violarea domiciliului și distrugerea sau deteriorarea bunurilor altor persoane”, potrivit documentului emis de  prefectura departamentului Hauts-de-Seine.

În același document se arată faptul că „din punct de vedere al ordinii publice și securității publice, comportamentul său constituie o amenințare reală, actuală și suficient de gravă împotriva unui interes fundamental al societății franceze”.

Venită în sprijinul lui Coco Rădulescu, Rețeaua Educație Fără Frontiere (RESF) contestă că mama română reprezintă „o amenințare” și consideră această „decizie inumană, brutală și nedemnă”, potrivit cuvintelor membrei RESF, Leila Castro. Instituționalizarea copiilor româncei, cu vârste cuprinse între 3 si 11 ani, ar fi o experiență negativă, dar aceștia rămân să locuiască cu tatăl lor, care se află încă în Nanterre.

Protest în Nanterre, Franța, împotriva deciziei autorităților locale de a expulza-o pe Coco Rădulescu. Foto: Le Parisien (www.leparisien.fr)

„Este foarte greu pentru ei, dar sunt luptători”, adaugă Leila Castro, cu un strop de speranță.

Într-adevăr, RESF, familia, vecinii, unii dintre profesorii copiilor, personalități politice din oraș, precum deputatul Sabrina Sebaihi (EELV), toți acești susținători ai mamei cu șapte copii nu au de gând să renunțe.

„Ne vom continua acțiunile. Am făcut o cerere pentru un miting săptămâna viitoare, sperăm că vor fi oameni”, anunță Leila Castro. Deși tot ea recunoaște că situația este delicată: „Prefectura a trimis-o înapoi, așa că acum este un caz închis pentru ea”.

Susținătorii lui Coco Rădulescu așteaptă totuși o „explicație din partea prefectului”. „I-am scris, dar nu avem niciun răspuns”, precizează Leila Castro. Între timp, petiția de sprijin lansată de RESF continuă să strângă tot mai multe semnături în favoarea româncei expulzate.