joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Româncă din Germania: De la femeie de serviciu la funcționar în administrația locală

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 2 decembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Cristina Seeger, o româncă stabilită de mulți ani în Germania este consilier pentru migranți la primăria orașului Ingolstadt. Conaționala noastră este la al doilea mandat și lucrează să schimbe în bine imaginea românilor din Germania, relatează Știrile PRO TV.

Cristina avea doar 20 de ani când a emigrat de la Agnita, imediat după Revoluția din 1989. era profesor suplinitor de limba română, repartizată la o școală, de la țară, în județul Sibiu. S-a îndrăgostit de un saș și au plecat în Germania, dar relația cu tânărul nu a durat prea mult. Rămasă singură, într-o țară străină, Cristina a povestit că ar fi ajuns pe străzi, dacă nu o ajuta o prietenă.

A trebuit să o ia de la zero și a dovedit că are capacități deosebite. A lucrat ca femeie de serviciu, dar nu s-a plafonat la această muncă, și-a continuat studiile și a absolvit două școli la Ingolstadt, de management și finanțe. A lucrat apoi în diverse companii private și a uimit-o cum se construiește această țară pornind de la parteneriatul public privat pus în slujba comunității locale.

„Înainte să fiu la primărie, am lucrat asistent la un birou de arhitectură și aici toți lucrează pentru binele comunității, au loc întâlniri cu arhitecții, inginerii, totul se face coerent…”, a spus Cristina Seeger pentru sursa citată.

De câteva ori pe săptămână, după ce termină programul din primărie, Cristina merge fie la forțele de muncă, fie la direcția de asistență socială, fie la camera de comerț și industrie, pentru a fi conectată la nevoile pieței și ale migranților români. Simte că trebuie să îi ajute, la rândul lor, pe alții, să se se integreze.

În prezent, locuiește împreună cu partenerul ei neamț, într-un apartament din centrul orașului. El este profesor-doctor și predă la Universitatea de inginerie industrială.

Mai multe despre Cristina Seeger puteți citi aici.