joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Româncă din Spania decorată de Regele Felipe al VI-lea cu Ordinul de Merit Civil. Alice este voluntar la Crucea Roșie

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Blog Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - sâmbătă, 19 iunie 2021 Etichete: , , , , , ,

O tânără româncă din Spania a fost decorată vineri, 18 iunie 2021, de Regele Spaniei Felipe al VI-lea, cu Ordinul de Merit Civil, cu ocazia celei de-a șaptea aniversări a domniei sale într-o ceremonie desfășurată la Palatul Regal din Madrid.

Alice Mihaela Cozma locuiește în Almendralejo, comunitatea autonomă Extremadura, și este voluntar la Crucea Roșie spaniolă, iar eforturile sale, depuse în folosul comunității locale, nu au trecut neobservate nici măcar la cel mai înalt nivel.

Alice Mihaela Cozma, voluntară la Crucea Roșie din Almedranlejo. Sursă foto: Casa Regală din Spania

„Familia sa este pasiunea ei, în special nepoții ei – Carlos, de 8 ani și Diana, de 2 ani – care sunt fii fratelui ei, Dani. Alice Cozma, de naționalitate română, în vârstă de 32 de ani – pentru Dumnezeu, foarte tânără. Mama ei, Liliana, a murit când ea avea 12 ani. Se află în Spania de la vârsta de 18 ani și în tot acest timp nu a făcut altceva decât să crească”, a spus Elena Ochoa, care a acționat ca maestru al ceremoniei și a prezentat portretele persoanelor decorate de Regele Spaniei.

„Neobosită, Alice nu a încetat să lucreze și să caute mereu să se depășească pe sine însăși. În prezent lucrează în Farmacia Santana Morales, din Mérida și studiază în anul doi pentru a deveni infirmieră (la Universitatea Extremadura – n.r.), dedicându-se totodată și Crucii Roșie. Din august 2012 este voluntară la această organizație, conducând ambulanțele sale, și din 2018 este șefa Departamentului de Ajutor și Urgențe al Adunării Regionale Tierra de Barros, cu sediul în Almendralejo. În acest ultim an, munca sa a fost esențială”, a mai adăugat Ochoa.

Potrivit documentului de prezentare a persoanelor decorate de Regele Spaniei, Alice a ajuns în Spania în 2007 și a muncit din greu pentru a-și deschide propria afacere, un bar, pe care l-a administrat timp de 8 ani.

„În acest bar pe care îl administra a aflat despre activitatea de voluntariat la Crucea Roșie spaniolă și a luat decizia de a se înscrie, împreună cu cea mai bună prietenă a ei, la cursurile de asistent medical”, scrie în documentul citat.

În tot acest timp, tânăra româncă a studiat pentru a deveni „Tehnician în farmacie și parafarmacie”.

Dragostea pentru oameni a împins-o să ajute foarte multe persoane bolnave și să distribuie mâncare sau medicamente, pe timpul pandemiei, persoanelor care nu se puteau deplasa.

Pentru această dragoste și, Casa Regală a Spaniei, prin persoana Regelui Felipe al VI-lea, a decis să o decoreze cu Ordinul de Merit Civil în acest an, alături de alte 23 de persoane.

„Cei care au fost decorați cu Medalia Ordinului Meritului Civil sunt o reflectare a situației trăite de milioane de oameni în timpul marcat de pandemie și de consecințele sale”, scrie într-un comunicat publicat de Casa Regală din Spania.