joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


O româncă din Spania a încercat să-și ucidă soțul și cele două fiice incendiind camera în care dormeau. Condamnată la 19 ani de închisoare

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 11 februarie 2022 Etichete: , , , , ,

Tanța Nela G., o femeie de naționalitate română, a fost condamnată recent de Tribunalul din Ciudad Real, comunitatea autonomă Castilia-La Mancha din Spania, la 19 ani de închisoare, deoarece în ziua de 4 iunie 2020 a încercat să-și ucidă soțul și fiicele minore prin incendierea locuinței comune, situată pe strada Palma din localitatea sus menționată.

La procesul la care a avut acces și cotidianul digital spaniol „La Tribuna de Ciudad Real”, magistrații Secției a II-a, cei care au urmărit penal evenimentele petrecute în dimineața zilei de 4 iunie a anului trecut, declară că inculpata Tanța Nela G. este vinovată de comiterea a două infracțiuni de tentativă de omor cu premeditare în ceea ce privește fiicele sale, precum și a treia infracțiune, similară, față de partenerul său, care este și tatăl fetelor.

Pedeapsa de 19 ani de închisoare, aplicată de magistrați, cumulează opt ani pentru fiecare tentativă de omor a fiicelor și încă trei ani pentru cea a soțului. În plus, Curtea o lipsește și de autoritatea părintească, deci nu va mai putea lua nicio decizie în privința celor două fiice ale sale.

Tanța Nela G. în tribunalul spaniol, Foto: Tomás Fernández de Moya/ La Tribuna de Ciudad Real

Totuși, Camera a redus pedeapsa solicitată de Parchet, ce totaliza inițial 25 de ani, considerând mai multe fapte și circumstanțe ca și factori atenuanți, din cauza stării psihice a inculpatei.

Avocatul apărării, domnul Buenaventura Velasco, a afirmat în cadrul procesului că femeia nu răspunde de faptele sale din cauza afecțiunii psihice de care susține că suferă: schizofrenie paranoidă.

Curtea a considerat că, deși poate avea unele limitări din cauza problemelor sale psihice, în momentul evenimentelor ea știa ce face.

În jurul orei șase dimineața, în ziua de 4 iunie 2020, când soțul și cele două fiice ale lor dormeau, Tanța a luat o pernă și a blocat ușa dormitorului, după care i-a dat foc.

Nu s-a mulțumit doar cu perna, ea a dat foc și draperiilor din sufragerie, apoi a părăsit locuința. Din fericire, soțul a fost trezit de fumul din interior și a scos imediat fetele afară din apartament, pentru a încerca ulterior să stingă focul.

Familia de români locuia într-un apartament închiriat, iar bărbatul era îngrijorat și de pagubele pe care le-ar putea produce incendiul, dacă s-ar extinde și la apartamentele învecinate, așa că a sunat la pompieri.

Când au sosit pompierii și polițiștii, au văzut-o pe inculpată la ușa blocului de locuințe. Ulterior, aceasta a mers la gară, a luat un tren și a călătorit la Madrid, unde a fost arestată în timp ce căuta un centru umanitar, pentru a obține mâncare.

Avocatul Velasco, cel care o apără din oficiu pe inculpată, a luptat până la capăt pentru a o declara iresponsabilă. Chiar și după această sentință de condamnare, desfășurată pe 34 de pagini, Velasco a declarat presei prezente la proces că, în mod „previzibil”, va face recurs împotriva deciziei pronunțate în apel.