joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Româncă din Spania, proprietara unui bar cu tradiție: „Aici mi-am găsit locul și mi-am construit viața”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - luni, 15 august 2022 Etichete: , , ,

Monica Tersanszki este o tânără de naționalitate română, în vârstă de 34 de ani, care administrează de șapte ani barul „Viana 76” din localitatea spaniolă Viana do Bolo, situată în provincia Ourense (comunitatea autonomă Galicia). De 17 ani Monica locuiește în Spania, unde și-a întâlnit marea dragoste, și nu își imaginează viața în alt loc, relatează La Voz de Galicia.

Era în vara anului 2005 când Monica a decis să părăsească orașul natal din Transilvania și să vină în Spania, pentru a-și petrece vacanța. Tânăra avea atunci numai 17 ani, deci se poate spune că ea și-a petrecut jumătate din viață aici. Programase să stea în Spania o lună de zile, să se bucure de turism, de minunatele plaje și de renumita paella (un preparat tradițional bazat pe orez, originar din zona lacului Albufera, situat pe coasta estică a Spaniei în regiunea Valencia).

Dar cum „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, așa cum bine spune un proverb românesc, ceea ce se dorea o simplă vacanță s-a transformat într-un mod de viață. Iar ceea ce a legat-o de această țară minunată a fost, așa cum se întâmplă deseori, dragostea.

„M-am îndrăgostit profund și nu m-am mai întors niciodată în România, cel puțin nu pentru a trăi acolo”, explică Monica. Ea a locuit inițial într-un mic sat din provincia Segovia (comunitatea autonomă Castilia și Leon), iar în urmă cu șapte ani s-a mutat în localitatea Viana do Bolo.

La doar câteva luni de la sosire, Monica a profitat de oportunitatea unui loc de muncă și nu a ezitat. De atunci conduce barul „Viana 76” situat în centrul localității, denumit Plaza Maior.

„Mi-a plăcut pentru că era o afacere de-o viață, a fost deschisă de mai bine de șapte decenii și cred că este un simbol al localității”, explică ea. Conaționala noastră a lucrat mereu în industria HoReCa, așa că nu s-a înșelat atunci când a cumpărat barul „Viana 76”. „Proprietarii se pensionau, iar barul mi-a atras atenția”, își amintește Monica.

Așa cum dezvăluie cu mândrie Monica, ora de vârf pentru „Viana 76” este dimineața, când vecinii și muncitorii aflați în trecere profită de ocazie pentru a bea cafeaua și a lua micul dejun pe terasele barului. „De la ora 8:30 avem clienți. Este un loc familiar și un punct de întâlnire pentru grupuri de prieteni”, precizează ea.

În barul „Viana 76” se servește și mâncare. Au diverse feluri de tapas (aperitiv sau gustare în bucătăria spaniolă), precum și o ofertă de hamburgeri și preparate fast-food, concepute pentru toate gusturile și toate buzunarele.

Monica recunoaște că singurul lucru care îi lipsește din România este familia ei. „Aici mi-am găsit locul și mi-am construit viața. Orice se poate întâmpla, pentru că adevărul este că nu se știe niciodată dar, în principiu, locul meu este în Viana do Bolo”, conchide ea.