joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Româncă înșelată cu 11.500 de lire sterline de un fals general american. Avocatul avertizează: „Nu veți mai recupera niciun ban”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Știri - joi, 21 octombrie 2021 Etichete: , , , ,

O femeie în vârstă de 67 de ani, din județul Maramureș, a fost păcălită cu 11.500 de lire sterline de un individ care a pretins că este general în armata Statelor Unite ale Americii. A abordat-o pe Messenger, i-a spus cuvinte frumoase, a făcut-o să se îndrăgostească și timp de un an și-au scris zilnic mesaje.

„Sincer, mi-e rușine și să vă mai spun, la anii mei m-a făcut să-mi pierd capul. Când am început să ne scriem pe Messenger eu treceam într-o perioadă grea, și m-a făcut să văd viața cu alți ochi. Am crezut tot ce mi-a zis, mi-a trimis poze cu el, cu fiul lui, până și cu legitimația sa de serviciu”, ne-a spus la telefon conaționala noastră.

Bărbatul a pretins că se numea Lewis Ferguson, văduv, cu un copil de crescut și că se afla într-o misiune în Ghana, de unde i-a trimis româncei un pachet „surpriză”. Din cauza restricțiilor Covid, pachetul respectiv ar fi rămas blocat într-un depozit din Londra și femeii i s-a cerut bani pentru a putea fi deblocat. În ultimele luni de zile a trimis într-un cont din Florida nici mai mult, nici mai puțin de 11.500 de lire sterline, bani de care a fost practic înșelată și pe care nu-i va mai vedea înapoi niciodată. „Nu vreau banii, mi-am luat de-o grijă de la ei, dar mi-ar plăcea să-l prindă pe acest individ, să-l pot vedea în față.”

Metoda de extorcare numită „Generalul american” se bucură, din păcate, de un mare succes în rândul femeilor singure și vulnerabile, care cad cu ușurință în capcana acestor infractori. Rețele întregi de indivizi lucrează zi și noapte pentru a profita de pe urma sensibilității și a nevoii de afecțiune a acestor victime.

În cazul de față, așa-zisul general a făcut-o pe femeie să se îndrăgostească de el, după care a anunțat-o că i-a trimis un pachet, fără să-i spună ce anume conține. La scurt timp, femeia a primit un email în care era anunțată de o firmă de curierat, care de fapt nici nu există (UPCO Security Courier) că pachetul a fost blocat la Londra și că trebuie să trimită 10,000 de lire sterline pentru a fi deblocat. Nu au fost de ajuns, pentru că după un timp „curierii” i-au mai cerut 1.500 de lire, invocând alte probleme. „După toți banii ăștia mi-au mai cerut 5.000 și abia atunci am început să intru la bănuieli”, ne-a mărturisit femeia.

Înțelegând în cele din urmă că ceva nu e în regulă, s-a prezentat la poliție unde a povestit ce i s-a întâmplat, după care a luat legătura cu un avocat, în speranța că poate va reuși să dea de urma indivizilor care au păcălit-o de 11.500 de lire.

Redăm mai jos răspunsul avocatului:

„Nu mai aveți ce recupera și de la cine. Este o filieră internațională care escrochează persoane din întreaga lume și au o gamă infinită de strategii, pe care le aplică în funcție de victime. Totul a început undeva, în Africa și sunt localități întregi care trăiesc numai din banii primiți de la cei ca d-voastră. Fiecare își primește partea, de la poștaș la polițist etc. Au complici în toată lumea, pentru ca banii să treacă prin mai multe locații și să li se piardă urma până la destinație. Firma de curierat nici nu există. Păcat că nu ați fost mai vigilentă, dar omul din greșeli învață. Cam costisitoare greșeala, din păcate…”