miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Româncă moartă în străinătate, cu o poveste de viață fascinantă. De la fuga din România, la căsătoria cu fondatorul casei de discuri Atlantic Records

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Cultură Din diaspora În evidență Muzică Prima pagină Știri - miercuri, 6 decembrie 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Sâmbătă, 2 decembrie, la vârsta de 97 de ani, a încetat din viață Mica Ertegun (fostă Banu), cunoscută în lumea designului interior din New York, originară din România. Vestea decesului a fost făcută publică de o prietenă apropiată.

Mica, recunoscută pentru prestigiul său în domeniul designului de interior, a fost, de asemenea, o figură emblematică în lumea muzicii, datorită căsătoriei sale cu Ahmet Ertegun, cofondatorul legendarei case de discuri Atlantic Records, care a promovat carierele unor stele precum Ray Charles, Aretha Franklin, The Rolling Stones, Led Zeppelin și AC/DC, relatează Vanity Fair.

Născută în 1926, viața timpurie a româncei a fost strâns legată de soarta monarhiei din România, țara sa natală. Tatăl său, doctorul Gheorghe Banu, a fost ministru al sănătății sub domnia regelui Carol al II-lea și un apropiat al succesorului său, regele Mihai I.

Ascensiunea comunismului în 1948, care a dus la căderea regelui Mihai și condamnarea la închisoare a doctorului Banu, a forțat-o pe Mica să plece în exil împreună cu primul său soț, aristocratul Stefan Grecianu. După un periplu prin Elveția, Paris și Canada, unde a lucrat aproape un deceniu la o fermă avicolă, Mica a ajuns în New York.

În New York, a căutat ajutorul unui diplomat turc pentru a-l elibera pe tatăl său, însă în acest demers a întâlnit dragostea vieții sale, Ahmet Ertegun.

Despre întâlnirea cu Ahmet, Mica a povestit revistei Vanity Fair acum șase ani: „M-a fascinat, dar munca lui cu stelele rock mă speria. Eram familiarizată cu opera, dar muzica pe care o ascultam cu el era necunoscută pentru mine. După o oră de ‘Boom! Boom! Boom!’ i-am spus că nu pot să o suport.”

Mica Ertegun lasă în urmă o moștenire de eleganță, talent și o poveste de viață fascinantă.