sâmbătă, 20 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români arestați în Spania, au înșelat cu peste 100.000 de euro mai mulți clienți ai unei bănci. Trimiteau un SMS pe telefon și obțineau datele persoanelor

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 28 martie 2022 Etichete: , , , , , ,

Doi bărbați de naționalitate română, în vârstă de de 37 și respectiv 38 de ani, au fost arestați recent în Valencia de agenții Poliției Naționale din Spania. Aceștia sunt suspecți în mai multe infracțiuni de înșelăciune, spălare de bani și falsificare de documente.

Cei doi au trimis mesaje tip SMS în masă, către mai multe telefoane mobile, pretinzând că sunt de la o bancă foarte populară, pentru a obține datele personale ale mai multor victime și a le folosi în scopul de a le înșela. Prejudiciul total se ridică la peste 100.000 de euro.

După ce a depistat numeroase plângeri legate de o campanie „smishing” (metodă de înșelăciune prin accesarea unui link trimis printr-un SMS) făcută în numele unei bănci cunoscute, Grupul de Criminalitate Cibernetică al Poliției Naționale din Valencia a început investigațiile încă din ianuarie anul trecut și a descoperit faptul că au existat victime pe întreg teritoriul spaniol.

Acest tip de escrocherie este similar cu cel de „psihing” (când se trimite un link dubios cu ajutorul unui email) și constă în trimiterea unui număr mare de mesaje text către diverse numere de telefon, în care simulau că acestea provin de la o bancă populară și în care specificau: „contul dvs. a fost blocat temporar din motive de securitate”, indicând în mesaj un link „de recuperare”, pentru a verifica identitatea utilizatorului.

Și cum încă există destule persoane naive, unii clienți ai băncii chiar au crezut veridicitatea SMS-ului, au accesat linkul fals și au introdus datele solicitate, precum nume și prenume, parola și codul PIN, pentru a-și putea „recupera” accesul online la contul bancar.

După ce datele personale ale victimelor erau preluate de români, aceștia pretindeau că sunt adevărații clienți ai băncii, prin accesarea conturilor victimelor cu ajutorul aplicațiilor mobile-banking și solicitau ulterior noi carduri bancare ce erau trimise la adrese false, de unde erau ridicate de escroci.

Imediat ce primeau noile carduri, și cunoscând deja codurile PIN furnizate de victime, românii făceau achiziții de diferite produse ușor accesibile pe piața neagră, precum telefoane și laptop-uri de ultimă generație, carduri bitcoin dar efectuau și retrageri de la bancomate.

Cercetările polițiștilor au permis într-un final să fie depistați cei doi suspecți. Unul locuia în Valencia, într-un apartament din centrul orașului și celălalt în orașul Alboraya. Unul dintre ei folosea documente de identitate false.

În doar o săptămână, suspecții au reușit să folosească cardurile obținute fraudulos în magazinele și bancomatele din Valencia, provocând împreună o fraudă de aproximativ 102.000 de euro.

În urma unei acțiuni de filaj, polițiștii i-au reținut pe cei doi suspecți, chiar în momentul în care utilizau cardurile bancare obținute fraudulos într-o unitate comercială. Aceștia tocmai cumpărau niște telefoane mobile de ultimă generație, când au fost arestați în calitate de presupuși autori ai infracțiunilor de înșelăciune, spălare de bani și falsificare de documente.

În momentul arestării, polițiștii le-au confiscat două carduri bancare ce fuseseră obținute prin „smishing”. De asemenea, le-au mai confiscat suma de 2.580 de euro numerar, șase telefoane mobile și patru parfumuri scumpe, toate cumpărate cu carduri false.

Agenții ar fi identificat și o a treia persoană suspectă de a fi implicată în acest gen de escrocherii, dar aceasta nu s-ar mai afla în Spania, așa că au denunțat-o la un Tribunal din Valencia.

Potrivit anchetatorilor, există ipoteza că al treilea complice ar fi rămas în Spania o perioadă cuprinsă între cinci și șapte zile, timp în care a efectuat achiziții masive de produse mici și scumpe, precum și monede bitcoin, pe lângă retragerile de la bancomate. Acesta însă ar fi părăsit țara cât a putut de repede după utilizarea cardurilor bancare false, ceea ce a făcut dificilă investigarea locației, identificarea și reținerea acestuia.

Totuși, acțiunea rapidă a polițiștilor, imediat după ce au descoperit cu ce fel de escrocherie se confruntă, a permis celorlalți clienți ai băncii să nu mai poată fi înșelați. Numărul victimelor afectate de escrocheria românilor se ridică la aproximativ o duzină, cu un prejudiciu de până la 15.000 de euro pentru unele dintre ele.

DISTRIBUIE