sâmbătă, 20 iulie 2024
Informația fără granițe


Români asasinați în Belgia: MAE va ajuta la repatrierea trupurilor neînsuflețite

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 4 septembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Trupurile celor doi români uciși în Belgia în stil mafiot vor fi repatriate în curând, anunță Ministerul Afacerilor Externe citat de Mediafax. Autoritățile din Belgia și-au dat acordul ca acestea să fie readuse în România și MAE se va ocupa de repatrierea românilor decedați.

„Ambasada României la Bruxelles are în atenţie cazul celor doi cetăţeni români care au decedat în oraşul Forchies-la-Marche, Regatul Belgiei şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru informaţii suplimentare referitoare la identitatea victimelor şi circumstanţele producerii incidentului. Potrivit datelor obţinute de la autorităţile locale, cei doi cetăţeni români erau rezidenţi pe teritoriul Regatului Belgiei. Precizăm că autorităţile locale au decis eliberarea trupurilor neînsufleţite în vederea repatrierii, însă ancheta este, în continuare, în curs de desfăşurare ”, transmite MAE

„Reprezentanţii ambasadei au menţinut contactul cu membrii de familie ai cetăţenilor români şi le-au acordat sprijin în vederea îndeplinirii formalităţilor de repatriere, inclusiv prin eliberarea documentelor necesare şi a certificatului de deces” a mai precizat instituția.

Constantin T. în vârstă de 48 de ani și Gabriel G. în vârstă de 45 de ani, au plecat în dimineața zilei de 21 august 2019 la pescuit în localitatea Forchies-la-Marche și erau așteptați să se întoarcă la sfârșitul aceleiași zile, dar joi seara nu erau întorși acasă. Fiica unuia dintre cei doi frați a alertat autoritățile și mașina lor a fost găsită în mediul rural din zonă, unde era parcată de mai bine de o zi.

„În seara zilei de joi (22 august 2019 – n.r.) o doamnă a mers la poliția din Bruxelles pentru a raporta dispariția tatălui și unchiului său, care erau plecați din ziua precedentă și trebuiau să se întoarcă în urmă cu 20 de ore”, spune Vincent Fiasse, procurorul regiunii Charleroi, citat de La Gazzette Nouvelle.

„Potrivit femeii, aceștia au mers la pescuit la un iaz din regiunea Charleroi și nu s-au mai întors. Bineînțeles că poliția a trimis un raport și în jurul orei 21:30 polițiștii din Trieux au făcut legătura cu o mașină care a fost deja reperată de dimineață”, mai spune procurorul.

Corpurile celor doi frați români au fost găsite așadar de polițiști lângă un iaz din apropierea zonei unde era parcată mașina, relatează autoritățile. Atât Constantin, cât și Gabriel au fost uciși fără milă, fiind împușcați în cap. „Evident este vorba de crimă cu premeditare”, a mai adăugat Fiasse.

Gabriel G., 45 de ani, unul dintre frații români uciși în Belgia. Sursa foto: La Nouvelle Gazzette

Gabriel G. locuia pe Chaussée de Neerstalle din localitatea Forest, iar vecinii săi au fost surprinși să afle că a fost ucis în acest mod.

„Nu era o persoană care să vorbească prea mult, abia dacă mă saluta. Se mutase cu soția aici în urmă cu aproximativ șase luni. Conducea un microbuz, o mașină neagră, de familie”, își amintește un vecin.

Constantin T. în schimb locuia pe rue de la Démocratie din Anderlecht, scrie sursa citată. Potrivit vecinilor, bărbatul a avut „multe probleme, foarte multe”, dar aceștia au refuzat să dea mai multe detalii. Gabriel se pare că locuia și el la aceeași adresă într-o perioadă, până s-a mutat în Forest.

Rămâne un mister pentru polițiștii belgieni cine ar fi dorit să-i omoare pe cei doi români, dar este clar că, oricine a făcut-o, știa că se vor afla în acel loc izolat. Anchetatorii merg și pe ipoteza că cei doi frați ar fi mers acolo pentru a se întâlni cu alte persoane.

Ancheta este încă în curs de desfășurare, dar după ce a fost executată autopsia asupra trupurilor celor doi români asasinați, autoritățile din Regatul Belgiei și-au dat acordul ca acestea să fie repatriate, iar MAE a comunicat că se va ocupa de formalitățile de repatriere ale rămășițelor celor doi români.