vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Români din străinătate: s-au întors în țară și s-au angajat ca mineri. „Tot mai bine e acasă, lângă familie și copii”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Știri - marți, 31 mai 2022 Etichete: , , , , , ,

Zeci de români care au muncit peste hotare s-au întors în țară și s-au angajat ca mineri, Complexul Energetic Oltenia. Săptămânile trecute au fost angajați 600 de salariați, mulți dintre aceștia reveniți din țările Uniunii Europene. „Am ajuns la concluzia că tot mai bine e acasă, lângă familie și copii”, a declarat Emilian Ciocan pentru Pro TV.

Complexul Energetic Oltenia și-a mărit producția de cărbune cu aproape un milion de tone, pe fondul crizei din energie. Noii salariați au posturi de electricieni, lăcătuși sau sudori, domenii pentru care au calificare, cei mai mulți terminând licee din zonă cu pregătire în domeniul minier.

Sunt plătiți cu circa 3.500 de lei, dar mulți dintre ei au declarat că cea mai mare bucurie e dată de faptul că sunt acasă, alături de cei dragi. Ei sunt angajați pe o perioadă determinată, până la sfârșitul anului, dar ar putea să rămână pe posturi și după 1 ianuarie 2023 pentru că anul acesta se vor pensiona cel puțin câteva sute de mineri, iar în locul lor va fi nevoie de alți angajați, care să asigure producția necesară de cărbune.

„În 2016 am lucrat Danemarca trei luni, apoi în Norvegia 10 luni, în Finlanda patru luni. Acum am ajuns la concluzia că tot mai bine e acasă, lângă familie și copii”, a declarat Emilian Ciocan.

Un alt proaspăt miner, Gabriel Onescu, a spus: „Am mai lucrat în Germania, Olanda, șofer, în agricultură și în construcții am lucrat. Am venit aici pentru că sunt aproape de casă. Nu avem minimul pe economie, avem un salariu destul de bun”.

Alin Vlădoiu, proaspăt miner: „Am lucrat mulți ani în Danemarca, în Suedia, pe niște joburi foarte bine plătite, de exemplu, am lucrat la Microsoft, la Facebook, ultima oară, și am ales să vin în România pe mai puțini bani să fiu mai aproape de familie”. VIDEO aici.